Gazdaság

2015.01.09. 19:40

Nem készítettek jégbort a borászok

Nem kedvezett az időjárás a szőlőnek, ezért a megye egyik borvidékén sem készítettek jégbort a borászok.

Marton Attila

Borbély Tamás, a Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke elmondta, a tavalyi év csapadékos volt, emiatt korán rothadásnak indult a szőlő, a gazdák többsége ezért inkább beszüretelte az egészséges szőlőt, amelyből száraz bort készítettek. A tőkéken hagyott szőlő így nem volt megfelelő a jégbor készítéséhez.Borbély Gyula, a Nagy-Somlói Borvidék Hegyközség hegybírója elmondta, nem jelentette be egy somlói gazda sem a megadott november végi határidőig, hogy jégbort készítene.

Tavaly maradtak ép fürtök a tőkéken januárra, idén nem (illusztráció: Nagy Lajos)

Ritkán készül jégbor a Balatonnál, mert a fagyok nem érkeznek elég korán, mondta érdeklődésünkre Salánki Sándor szőlősgazda, aki Tihanyban évek óta foglalkozik jégbor készítésével. Hozzátette, ahhoz, hogy jó minőségű jégbor készülhessen, novemberben mínusz tíz fok körüli hőmérsékletre van szükség legalább néhány napig, hogy megfagyjon a szőlő, magyarázza a szakember, aki azt is elmondta, legutóbb 2008-ban készített jégbort.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!