Gazdaság

2015.03.08. 11:25

Madarak veszélyben

Nem csak a méreg, hanem a sörét is szedi az áldozatokat fokozottan védett madaraink között.

Szám Dorottya

A közelmúltban három fokozottan védett madár – egy túzok és két rétisas – is sörétlövés áldozata lett hazánkban. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) által tavaly meghirdetett túzokvédelmi év szomorú eseménnyel zárult: december 30-án indult eljárás a természetkárosítással vádolt Hajdú-Bihar megyei vadász ellen, aki Zsákán elejtett egy túzoktyúkot. A névtelen bejelentés nyomán a Hortobágyi Nemzeti Park szakemberei a berettyóújfalui rendőrökkel közösen a társasvadászatot szervezőnél megtalálták a lefagyasztott túzokot.

A fokozottan védett állatfaj természetvédelmi értéke egymillió forint. Még 2004-ben volt az utolsó ismert túzoklelövés Túrkevén. Előtte 1994-ben Bucsán, illetve 1984-ben Csabacsűdön. A szintén hasonló természetvédelmi értékű rétisasok európai előfordulása ritkának számít. Hazai állománya alig 250 pár. 2014 karácsonyának másnapján Szolnok megyében egy sérült rétisas miatt riasztották a Természetvédelmi Őrszolgálatot, de a madár rövid időn belül elpusztult. A teteméről készült röntgenfelvétel 12 ólomszemcse árnyékát mutatta ki. Ez év elején pedig Pest megyéből került be élve egy meglőtt rétisas a fővárosi állatkertbe, ahol a szakszerű és gyors beavatkozás ellenére elpusztult.

A rétisasok és túzokok mellett az elmúlt tíz évben hat parlagi sas, két kerecsensólyom és egy fekete gólya is szerepelt a meglőtt fokozottan védett madarak között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!