Gazdaság

2015.03.17. 17:30

Rossz döntés rossz végrehajtása - Módosították a vasárnapi munkavégzésről szóló jogszabályt

Módosította az Országgyűlés a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló jogszabályt, egyrészt szűkítette a kivételezettek listáját, másrészt dupla vasárnapi bérpótlék jár az évente csak öt vasárnap kinyitó boltok dolgozóinak.

Tremmer Tamás

A munka törvénykönyve alapesetben - bizonyos feltételekkel - ötvenszázalékos vasárnapi bérpótlékot ír elő a hét utolsó napján dolgozóknak. Az Országgyűlés kedden módosította a Mt.-ét, amely így rögzíti: azoknak a kereskedelmi alkalmazottaknak, akik olyan üzletben dolgoznak, amely - a vasárnapi kereskedelmi munkavégzésről szóló szabályok alapján - csak az adventi vasárnapokon és az adott év egy tetszőleges vasárnapján nyithat ki, ezekre a napokra százszázalékos pótlék jár. A dupla vasárnapi bérpótlék a kereskedelemben december 24-ére és 31-ére is jár, ha azok vasárnapra esnek.

A módosítás nyomán a vasárnapi munkavégzés tilalma kiterjed azokra az üzletekre is, amelyek azonos helyen és időben folytatnak kis- és nagykereskedelmi tevékenységet, illetve azokra is, amelyek töltőállomások területén működnek, de nem árulnak üzemanyagot. Ha viszont a benzin és az élelmiszer árát ugyanazon pénztárgépbe ütik be, a bolt nyitva lehet.

Azzal, hogy százszázalékos vasárnapi bérpótlékot írtak elő az engedélyezett öt vasárnapi nyitva tartásra, elismerték a jogalkotók, hogy vasárnap általános pihenőnap. Ez támogatandó, fogalmazta meg Mürkl Mónika, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete Fejér-Veszprém megyei titkára. Ugyanakkor nem értette, ha valaki a kereskedelemben a zárva tartó bolt mellett vasárnap például árufeltöltést, leltározást végez, annak csak ötvenszázalékos vasárnapi bérpótlékot jár. Mindezek miatt a KASZ az Mt. módosítása érdekében folyamatosan egyeztet a kormánnyal.

A felnőtt lakosság több mint kétharmada inkább nem, vagy egyáltalán nem ért egyet a kötelező vasárnapi zárva tartással. Egynegyedük érzi úgy, hogy az új törvény jelentősen megnehezíti az élelmiszerek és a tartós fogyasztási cikkek beszerzését (illusztráció: Penovác Károly)

A Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetsége (VOSZ) továbbra is ellenzi a vasárnapi zárva tartást, amely ellene megy a munka alapú társadalomnak és feleslegesen korlátozza a keményen dolgozó kisembereket, fogalmazta meg a megyei szervezet elnöke, Gazsi Attila. Az Ipsos március eleji közvélemény-kutatása mindezt tökéletesen alátámasztja, mivel polgárok 68 százaléka nem ért egyet a boltok bezárásával! Hab a tortán, hogy a keddi szigorítással tovább szűkíti a kormány a kereskedelmi lehetőségeket, most éppen a SPAR-nak (és jó néhány autós vásárlónak) téve keresztbe. Ugyanakkor a vasárnapi pótlék növelését üdvözítőnek tartaná, amennyiben minden vasárnap dolgozóra egyformán vonatkozna. Nem látja a pótlékolási különbség jogosságát, különösen, hogy azok kapnak többet, akik csak néhány vasárnapot kénytelenek dolgozni

Az egész kereskedelmi megszorítás egy rossz döntés nagyon rossz végrehajtása. Mi lesz, ha az embereknek ténylegesen fontos bevásárlást a népharag útján újra vissza kell hozni? Gazsi Attila maga előtt látja, amikor a templomszolga a sekrestyéből leválasztott részen a mise után szatócsként viseli a vasárnappal járó megpróbáltatásokat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!