Gazdaság

2015.03.02. 15:17

Vasárnapi zárva tartás: a legnagyobb vesztes a vevő

Megyei körkép – A kereskedelmi szektor átrendeződését hozhatja az üzletek vasárnapi nyitva tartását tiltó jogszabály. Az idegenforgalmi szezon is megsínyli az intézkedést, a balatoni vendégek vasárnap nem találnak olyan nyitva lévő üzleteket, amelyek tömeget lennének képesek kiszolgálni.

Tremmer Tamás

A tavaly december közepén elfogadott törvény értelmében március 15-től – egy-két kivételtől eltekintve – vasárnaponként nem lehet dolgoztatni a kereskedelemben. Kivételként rögzítették az adventi időszak négy vasárnapját, valamint az év egy szabadon választható vasárnapját. A törvény úgy rendelkezik, hogy a 200 négyzetméternél kisebb üzletek kinyithatnak a hét utolsó napján, de csak a tulajdonos vagy családtagja dolgozhatnak benne.

A vasárnapi zárva tartásról szóló törvényt továbbra is ellenzi Gazsi Attila, a VOSZ Veszprém megyei szervezetének elnöke. A kormány nem egyeztetett sem a szakmai, sem a fogyasztói érdekképviseleti szervezetekkel. E törvény káros a gazdaságra, a kereskedelemre, nem védi a kiskereskedőket, sem a kereskedelmi alkalmazottakat és rendkívül kellemetlen a vásárlóknak, fogalmazta meg. Úgy vélte, a kormány gyakran hivatkozik külföldi példákra, csakhogy ezek egyre kevésbé alkalmasak a törvény igazolására. Horvátországban a törvény elfogadása után fél évvel, Szlovéniában egy évre rá visszavonták a törvényt, Ausztriában könnyítést terveznek a turisztikailag látogatott helyeken, Franciaországban pedig a napokban jelentősen könnyítettek a szabályozáson. A tárcák eltérő álláspontja és javaslatai alapján úgy tűnik, a törvényt a kabinet sem igazán akarja, annak a kimutathatatlan támogatású KDNP választási ígéretnek esik áldozatul az ország, amelyikről sokan úgy tartják, amióta ők a kereszténydemokraták, Máriapócson nem sír a szűz, hanem zokog.

A VOSZ mindezek miatt a Liga szakszervezeti tömörüléssel, a Családi Vállalkozások Országos Egyesületével és a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségével közösen népszavazási aláírásgyűjtést kezdeményez a kiskereskedelemben a vasárnapi munkavégzést tiltó törvény ellen.

Hiába a próbálkozások, a kormány kitart az alapkoncepció mellett, ami elfogadható Bogdán József, a Polus Coop Zrt. elnök-igazgatója számára. Az viszont tarthatatlan szerinte, hogy az idegenforgalomban frekventált területekre (például Balaton-part) is hatályos a jogszabály.

A Polus Coopnak 15 boltja van a Balaton-parton, ebből három csak nyaranta tart nyitva. Az elnök-igazgatója kifejtette, eddig például Balatonfüreden vasárnaponként húszezer négyzetméter élelmiszer boltterület várta a nyaralókat, idén nyáron mindössze pár száz áll majd rendelkezésükre! A kisboltok nem lesznek képesek az idegenforgalomban jelentkező tömeg kiszolgálására! Éppen ezért az intézkedés sok embert hátrányosan érint. Ezt a problémát a döntéshozóknak orvosolniuk kell.

Felmérések igazolják, a kereskedelemben a vasárnapi forgalom nagysága 5-15 százalék között mozog, minél nagyobb a bolt, ez a részarány annál nagyobb. Március 15-től átrendeződés indul meg, a forgalom vélhetően szombatra, péntekre, esetleg már csütörtökre helyeződik át, ezért ők is a hét második felére fókuszálnak. A kereskedelmi szereplők között nagy harc lesz a vasárnapi 5-15 százalékos vásárlói rész megszerzéséért, amire ők is készülnek. Bogdán József elmondta, létszámleépítést nem terveznek. Az első pár hét, hónap tapasztatainak a birtokában vizsgálják felül a mostani intézkedéseik hatását.

Bócsa Irén valaha kereskedő volt, úgy véli, a vasárnapi zárva tartás miatt „nem áll meg a világ”
Fotó: Penovác Károly

Az Euronics üzletében, vásárlás közben szólítottuk meg Tóth Lászlót és párját, Nagy Dominikát. László elmondta, megérti és elfogadja a törvénymódosítást, de abban is biztos, lesz olyan pillanat az életében, amikor emiatt bosszankodni fog. Dolgozott külföldön, ott is elfogadták az emberek a vasárnapi zárva tartást. Szerinte így legalább egy kis levegőhöz jutnak a kereskedelemben dolgozók. Mindenképpen jó intézkedésnek tartotta a módosítást Nagy Dominika. Az emberek részéről vélhetően nehéz lesz az átállás, de mint sok minden máshoz, ehhez is hozzá lehet szokni, vélekedett.

Nem bocsát el dolgozókat a Spar a vasárnapi zárva tartás miatt. A pontos forgalomvesztés és forgalomátalakulás mértékét egyelőre nem tudják meghatározni, de a vasárnapokon az összes forgalmuk átlagosan nyolc százaléka bonyolódott 2014-ben, közölte kérdésre Maczelka Márk, a cégcsoport kommunikációs vezetője.

Nem tervez elbocsátásokat a Tesco sem. – A kötelező vasárnapi bezárással nyilvánvalóan csökken a forgalom és kevesebb munka lesz. A Tesco viszont szolgáltatási színvonalának emelésére is figyelni akar, amihez több emberre lesz szükség a boltokban, közölte megkeresésünkre az áruház sajtóosztálya. Hozzáteszik, kevesebb új embert vesznek fel, és inkább a hétvégi prémiumoktól elesőknek ajánljanak fel más időbeosztást, de a vasárnapi zárva tartás miatt a Tescónál senki nem fogja elveszíteni az állását. A vállalat annyit kért a dolgozóitól, hogy próbáljanak majd rugalmasak lenni, például a munkaidő beosztásban, hogy együtt alkalmazkodhassanak a kormány által előírt változásokhoz.

Kérdésünkre, módosulhat-e a Veszprém megyei, nem nonstop működő üzletek nyitva tartása a vasárnapi tiltás miatt, azt válaszolták, ezek az áruházak a korábban megszokott és a törvény által meghatározott reggel hat és este tíz óra között tartanak nyitva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!