Gazdaság

2015.05.05. 13:03

Magunk is felismerhetjük a hamis mézet

Veszprém - Sajnálatos módon, manapság már egyre több mindent hamisítanak. A méhészeti ágazatban is akadnak olyanok, akik a méz hamisításával foglalkoznak. Néha azonban egy kis odafigyeléssel mi magunk is felismerhetjük, hogy hamis mézzel tértünk haza a piacról vagy a boltból.

Szám Dorottya

Nagy József, és párja, Sall Andrea Kupon élnek, tíz éve foglalkoznak vándorló méhészkedéssel. Vehetünk tőlük akác-,hárs-, repce-, gesztenye-, mézontófű, selyemkóró, napraforgó és vegyes virágmézet is.

- Leginkább a vegyes virágméz és az akácméz fogy. Az évek alatt sikerült kialakítanunk egy visszatérő vevőkört. A vásárlók nagyon árérzékenyek, ebből a szempontból szinte csak a szezonális idegenforgalom a kivétel. Főként idősek vásárolnak, de a fiatalok körében is jelentős igény mutatkozik. Vannak visszatérő német vendégeink is, akik jellemzően a hungarikumokat keresik. Ilyenek például a selyemkóró és a vaddohány méz.

Sall Andrea elmondta, a tévhittel ellentétben mindegyik méz ikrásodik. Ha nem ikrásodik, akkor kell gyanakodni hamisításra
Fotó: Szám Dorottya

Kétszáz méhcsaláddal dolgozunk. Ahhoz, hogy kettőnk megélhetését biztosítsuk, gyűjtsünk a virágmézet, propoliszt és árusítsunk egész évben a piacon, sokat kell dolgozni. 200 méhcsaládot nem mozgatunk egyben, mert ez nagy munka lenne. Vannak kialakult kapcsolataink méhészkörökben. Mi is fogadunk és minket is fogadnak, a családszám jellemzően egyharmad részével vagy kevesebbel.

Arra a kérdésre, hogy találkoztak-e már hamis mézzel, nemmel feleltek. - Szigorú szabályai vannak a készítésnek és az árusításnak is. Rendszeresen ellenőrzések vannak itt, a veszprémi vásárcsarnokban.

Kis odafigyeléssel azonban mi is rájöhetünk, hogy hamis mézet vettünk. A tévhittel ellentétben mindegyik méz ikrásodik. Ha nem ikrásodik, akkor kell gyanakodni hamisításra. A méz cukortartalma dönti el a folyamat gyorsaságát, ami attól függ, hogy milyen növényekből készítették a mézet. A repce, a napraforgó, a hárs és a vegyes virágméz például igen hamar kristályosodik, míg az akácméz akár két éven át is meg tudja őrizni folyékony állagát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!