Gazdaság

2015.07.14. 08:46

Munkahelyváltásnál ne égessünk fel minden hidat magunk mögött

Az idegenforgalom miatt nyaranta sokkal több munkalehetőség áll az emberek előtt, mint szezonon kívül. Mindez sokak fantáziáját megmozgatja, s döntő lépésre szánják el magukat. Azonban a munkahelyváltásnak is megvan a maga „technikája”.

Tremmer Tamás

Veszprém megye a Balaton part miatt speciális helyzetben van, nyáron jelentősen megnő az idénymunkák száma jelentésen megemelkedik. De nem csak a tóparton, hanem például Veszprémben és Nemesvámoson is vannak olyan vállalatok, amelyek idényjellegű munkát végeznek, s az év egy meghatározott szakában többletmunkaerőt igényelnek. Mindez azt mutatja, hogy ilyenkor megyénkben sokkal több álláshelyet kínálnak, mint máshol az országban, mondta el lapunknak Ottó Csaba, a Man at Work Kft. ügyvezető igazgatója.

A nagyobb mozgástér miatt többen is munkahelyváltásra adják a fejüket. Az alacsonyabb kompetenciát igénylő munkakörökre – mint például az operátor – igen nagy a kereslet. Aki vállalja a három műszakot, vagy a folyamatos munkarendet, azonnal találhat munkát magának. A másik véglet az, ha valaki érettségizettként irodai munkát keres, netán kevésbé kurrens szakmában szerzett diplomát, nagyon nehezen fog tudni elhelyezkedni. Ugyanakkor gépész, villamos, minőségbiztosítási, termelési mérnökként nem csak a megyében, hanem az egész Dunántúlon válogathat a lehetőségek közül.

Otto Csaba felhívta a figyelmet arra, hogy az alkalmazottak munkahelyváltáskor ne hagyják cserben korábbi munkáltatójukat. Mindig a jogszabályoknak megfelelő módon járjanak el. Számoljanak el a nálunk lévő dolgokkal, mint például szerszám, védőfelszerelés, munkaruha, telefon, laptop, és a többi. Érdemes ezeket betartani, mert Veszprém kisváros, s hamar híre megy, hogy valaki miként viselkedett. Semmiképpen se égessünk fel magunk mögött minden hidat, mert ha például egy év múlva kiderül, hogy rosszul döntöttünk, legyen visszaút.

Kutatások bebizonyították, hogy bizonyos tulajdonságokkal rendelkező dolgozók hajlamosabbak a munkahelyváltásra, mint mások. Az érzelmi kiegyensúlyozatlanság mellett meglepő, de a barátságosság és a lelkiismeretesség is ezek közé tartozik. Azok a személyes jellemzők, amiket a munkaáltatók általában pozitívnak tekintenek - mint a proaktivitás, a rugalmasság, a mobilitás, a kockázatvállalás és a fejlődési lehetőségek keresése – abban az esetben, ha nem teljesülnek a munkavállaló elvárásinak megfelelően, könnyen a váltásra is sarkalhatnak, magyarázta a döntés folyamatáról dr. Kun Ágota munkapszichológus.

A munkahelyváltást mindig egy döntés alapozza meg, ami néha hosszas töprengés után születik, de lehet azonnali is. A gazdasági megfontolások mellett a vállalati környezet befolyásolja leginkább azt, hogy a dolgozók mennyire ragaszkodnak a munkaadójukhoz. A szoros munkahelyi kapcsolatok általában hátráltatják a váltást, illetve a jó főnök-beosztotti kapcsolat szintén gátolhatja, hogy a munkavállaló új kihívások után nézzen. Ha a dolgozók úgy érzik, hogy a munkahelyük gondoskodik róluk, és törődik a jóllétükkel, akkor ritkábban merül fel bennük a továbblépés igénye.

A munkapszichológus véleménye szerint az 5-7 évente történő munkahelyváltás előnyös lehet a munkavállaló és a munkáltató szempontjából is, még akkor is, ha ezt konkrét tényező nem indokolja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!