Gazdaság

2015.07.15. 18:37

Vasárnap vásárnap? Nem a kiskaput keresik, a lehetőséggel élnek

Megyei körkép – A kiskereskedelmi szektorban a vasárnapi munkavégzési tilalmáról szóló törvény hatására megyénkben is megnőtt a kiadott piacengedélyek száma, amelyre nem vonatkozik a tilalom. Megyénkben nem a kiskapukat keresik.

Tremmer Tamás

A kiskereskedelmi szektorban a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény úgy fogalmaz, hogy a kiskereskedelmi tevékenységet végző üzletek főszabály szerint március 15-től éjszaka, vasárnap és munkaszüneti napokon nem nyithatnak ki. Kivételi körök is szerepelnek a törvényben: amennyiben az üzlet a jegyző által vezetett nyilvántartás tanúsága szerint piac területén található, úgy kivételt képez a törvény hatálya alól; továbbá helyi termelői piacon is folytatható kereskedelmi tevékenység vasárnap.

A kivétel hatására megyénkben is megnőtt a hivatalos piacok, illetve a helyi termelői piacok száma. Azonban nem általánosan élnek a lehetőséggel, s nem is a kiskaput keresik. Fejes István, a veszprémi városháza közigazgatási irodájának a vezetője a Naplót arról tájékoztatta, hogy a városban két piac működik, immár évek óta. Az egyik a klasszikus vásárcsarnok, amelyik szabályszerűen akár minden nap is nyitva lehetne, de az üzemeltető a vasárnapi zárva tartás mellett döntött. A másik helyen – ez az úgynevezett lengyel piac - pedig csak vasárnap van vásárnap. Új engedélyek kérelméről nincs tudomása.

A szigligeti körjegyzőséghez tartozó települések közül hármon már kértek engedélyt piacüzemeltetésre, tájékoztatott Lutár Mária körjegyző. Mindhárom engedélyt a CBA adta be, mindegyik elbírálás alatt van, döntés még nem született.

Tóth Béla a helyi termelői piac üzemeltetője Balatonakaliban

Révfülöpön vásár-, illetve piacüzemeltetési engedélyt 2012 júniusában adtak ki a Csécs és Társa Bt.-nek, de ezt 2014 februárjában törölték is. Tóth Gábor kérelmére 2015. május 20.-án adtak ki piacüzemeltetési engedélyt. Hasonló engedélyt kért és kapott a Polus-Coop Zrt (2015. június 17.-én) és a Tapolca-Coop Zrt. (2015. június 18.-án).

Zánkán három, Balatonszepezden egy olyan üzlet van, amely vasárnap is nyitva tart, de ezek 200 négyzetméternél kisebb eladótérrel rendelkeznek. Piacra, vásárra itt még nem kértek engedélyt.

Balatonfüreden, a város honlapjának adatai szerint nincs helyi termelői piac. Vásárról sincs információ. Balatonudvariban, Örvényesen, Aszófőn hasonló a helyzet. Tihanyban viszont kettő termelői piac is működik, immár több éve, és ez üzleteket nem érint.

Balatonakaliban a közelmúltban nyílt helyi termelői piac, amelynek az engedélye 1997-re datálódik. A balatonakali helyi termelői piac üzemeltetője, Tóth Béla 1997-ben vásárolta meg a 71-es út mellett fekvő 8600 négyzetméteres területet. Itt aztán egymás után élelmiszerboltot, éttermet, fagyizót nyitott. Az eredeti engedélye minden kereskedelmi tevékenységre – köztük piac nyitására – is szólt. Időközben módosult a település rendezési terve, de az engedélye nem változott. Időközben egy új abc beruházásba kezdett, amit tavaly adott át. Ahol már kialakította a piac nyitáshoz szükséges modern infrastrukturális feltételeket. Boltjával a vidéki emberek előbbre jutását támogatja. 40 kilométeres körből fogad zöldséget, gyümölcsöt, bort, lekvárt, szörpöt, kézműves portékákat, és a többit. A kistermelőknek három évig ingyen biztosítja a placcot a boltban! Elhivatottság jelzi, hogy az övé az első Vidék minősége védjegyes üzlet!

Bárki bármit ír és mond, itt tényleg működik a piac, nyomatékosított Tóth Béla. Az elmúlt hétvégén például 14 árus kínálta a portékáit. Zömmel azok, akiknek a terményeit a boltban is árusítják, de bármelyik helyi termelőt, környékbeli kézművest szívesen látja, amíg helyet tud biztosítani.

Megrendelt négy állandó pavilont is, ezekben összesen hat árus hely lesz. Ennek a megteremtéséhez pályázati támogatást nyert! Egy héttel ezelőtt írta alá a minisztériumban a támogatási szerződést, a projektet augusztus 30-ig be kell fejezni.

Hétvégékre partikat szervez, legközelebb kakasparti lesz, majd július 25-26-án a karcagi hungarikum birkapörkölt-főző csapatot látja vendégül. Ha van rá lehetőség, programmal is várják a termelői piac iránt érdeklődőket.

A boltjával, a piaccal nem akar minden áron minden nap nyitva lenni, mert főszezonon kívül  nem is éri meg. Csak addig csinálja, amíg lesz rá igény. Azt tapasztalta, hogy a kormány intézkedésének hatására átrendeződtek a vásárlói szokások, csütörtök, péntek az erős nap. Vasárnap is van forgalom, de már koránt sem annyi, mint tavaly ilyenkor, ezért kora délután ő is bezár. Ha a délelőtti misére még nem is, a délutáni liturgiára már el tudnak menni az alkalmazottai

Csak egy kis rugalmasság

Ha nem lenne rá igény, ha nem érné meg nyitva tartani, a vállalkozók bizonyosan nem erőltetnék. Tudomásul kellene venni, a Balaton idegenforgalmi szempontból frekventált terület, a minden vállalkozó, önkormányzat elemi érdeke, hogy a turista az ott töltött idő alatt felhőtlenül érezze magát. És ebbe az is bele tartozik, hogy akár vasárnap vegye meg a kenyerét. A törvény lehetővé teszi Advent négy vasárnapján és egy szabadon választott vasárnapon a nyitvatartást. A balatoni kereskedők jelezték, náluk decemberben nincs forgalom, többük nyitva sincs már ebben a hónapban. Éppen ezért azt kérték, ezt az öt vasárnapot tehessék át nyárra, és akkor részükről minden rendben van. Ha ebben rugalmas lett volna a kormányzat, most senki nem azt keresné, miként szolgálhatná a balatoni idegenforgalmat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!