Gazdaság

2015.09.06. 13:04

Hans Penz és Polgárdy Imre vall Alsó-Ausztria tartomány és Veszprém megye kapcsolatáról

Veszprém - Tizenegy tagú delegáció élén járt legutóbb megyénkben Alsó-Ausztria Tartományi Parlamentjének elnöke. Hans Penz agrár szakember, mérnök-közgazdász, az Osztrák Néppárt szneiben harmadik elnöki ciklusát tölti. Szívesen beszélt szűkebb hazájáról:

Őrsi Ágnes

- Ausztria legnagyobb tartománya a miénk, mintegy 19 200 négyzetkilométeren, 1,6 millió lakossal, hatvan-ezer üzemmel, hatszázezer foglalkoztatottal. Alsó-Ausztria nemcsak ipari szempontból fontos gazdasági motor, a hasznosított mezőgazdasági területek majdnem 30 százalékát is mi jegyezzük. Amellett, hogy Ausztria bölcsője, nagyon sokoldalú tartományról van szó, jó életminőséggel, kulturális sokszínűséggel, az itt élők egymás iránt érzett felelősségével. Nemzetközileg elismert gazdasági központ vagyunk, a világra nyitott tartomány, tudásban, ötletekben, kreativitásban gazdag, hazájára büszke lakossággal.

Mivel Veszprém megye és Alsó-Ausztria kapcsolatai évtizedekben mérhetők, Hans Penz pontosan látja, honnan hova tartunk.

- Gazdasági fellendülést tapasztalok, sok nemzetközi cég telepedett le, látom az infrastruktúra folyamatos fejlődését, a szándékot az életminőség javítására, például az ökológiai, környezetvédelmi beruházásokkal.

Veszprém megye erénye csakúgy, mint nálunk, a kulturális sokoldalúság. Öröm látni, hogy a történelmi, gasztronómiai különlegességeket milyen jól használják turisztikai vonzerőként.

A kapcsolatépítés történelmi tettnek bizonyult, hiszen időközben újra egy test, immár az Európai Unió tagja mindkét térség. Melyek most a legfontosabb, közös feladatok? - kérdeztük az elnököt.

Hans Penz és Polgárdy Imre. Mindketten fontosnak tartják a két térség kapcsolatának erősítését
Fotó: megyei önkormányzat

- A régiók erősítése, hiszen az Európai Unió a régiói sokaságának összessége. Ebben az esetben a Duna menti stratégia egy egészen konkrét európai kezdeményezés, melynek során politikailag, kulturálisan, de mindenekelőtt gazdaságilag is közelebb kerülhetünk egymáshoz minden ember jóléte érdekében. Alsó-Ausztria tartománya és Veszprém megye között a jövőben a területfejlesztés és a területrendezés a legfontosabb együttműködési terület. Új lehetőségek, amelyeket közösen igyekszünk kihasználni.

Polgárdy Imre korábban képviselőként dolgozott a megyei közgyűlésben. Alelnökké 2008-ban választották, hat év múlva pedig elnökké. Részese volt a változásoknak, ismeri a kapcsolatrendszert, akár a megyehatáron belüliről, akár azon kívüliről van szó.

Gyakran utazik rendezvényekre, hiszen a kialakult kötődés változatlanul erős Veszprém megye települései között.

- A legnagyobb változás 2012-ben történt a megyei önkormányzat életében. Addig oktatási, egészségügyi és szociális, valamint kulturális intézményeket működtettünk. Mindezek elkerültek tőlünk. A következő uniós pénzügyi ciklus megyénkre eső feladatait kell megterveznünk úgy, hogy előzőleg az igényeket is felmérjük. 2012 januárja óta ez a fő feladatunk, ezzel foglalkozunk a korábbi száz fölötti helyett mindössze 23 munkatárssal.

Miközben lényegesen kisebb lett a megyei önkormányzat, mintha a környezet nem venne erről tudomást; jönnek-mennek a meghívók, a látogatók, eszmecserék zajlanak. Talán mégis van realitá-sa az ezeréves megyerendszernek? - érdeklődünk a megyei közgyűlés elnökétől.

- Nekem is az a tapaszta-latom, hogy igény van az együttműködésre, tapasztalatcserére Veszprém megyén belül, de ugyanezt mondhatom a nemzetközi kapcsolatokra is. Bár az anyagi lehetőségeink korlátozottak, szeretnénk ezeket megőrizni, különösen az osztrák, a német és a határon túli magyar kapcsola- tainkat. A lehetőségeinken belül, menedzserszemlélettel igyekszünk mindent megtenni, hogy a kínálkozó kapcsolatokat felhasználjuk a me-gye helyzetének javítására. Napról napra jelentkeznek új célok, új feladatok, de igen sok az egyeztetnivaló, a közös érdek, koordináció, legyen szó akár az oktatásról, akár a turizmusról vagy a gazdaságról. Nemcsak kicsiben van ez így, hiszen Európa a nemzetek Európája, és a mi régiónk értékeinek is hiánytalanul ott kell lennie - közölte a Naplóval Polgárdy Imre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!