Gazdag programok és nagy érdeklődés

2024.04.29. 14:00

Nyílt nap a Puminál: közös ügyünk az állatvédelem (képgaléria, videó)

Az állatvédelemről, a felelős állattartásról beszélt Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos, országgyűlési képviselő és Porga Gyula polgármester a veszprémi Pumi Állatvédelmi Kompetencia Központ nyílt napján az elmúlt hétvégén.

Kovács Erika

A rendezvényen részt vett Oberfrank Pál, a veszprémi Petőfi színház Kossuth-díjas színidirektora, Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgatóhelyette, kreatív menedzser, Gregor Bernadett színművész és Marokházi Katalin, a veszprémi állatkert ikonikus személyisége is. Az eseményt gazdag programok és nagy érdeklődés kísérte. 

Nagy szeretettel simogatja a menhelyi kutyát egy kislány. Fontos, hogy már gyermekkorban megismerjék a felelős állattartást
Fotó: képviselői iroda/Kovács Bálint

Méltatta az állam támogatását, amellyel létrehozhatták az országban is egyedülálló központot, valamint a Pumi alapítványa munkáját Porga Gyula, Veszprém polgármestere. – A központ nemcsak egy épület, sokkal több annál, működtetése az önkormányzatnak szívügye. Az állatvédelem az egész országban, így Veszprémben is közös ügy – hangsúlyozta. 

Köszönettel beszélt az állam és Porga Gyula polgármester vezetésével a helyi önkormányzat támogatásáról Ovádi Péter kormánybiztos. Örömmel szólt arról, hogy létrehozhatták ezt a központot, mely a menhelynél sokkal több. Itt felhívják a figyelmet a felelős állattartásra, és kulturált körülmények között élhetnek a négylábúak, amíg gazdira találnak, a dolgozók pedig mindent megtesznek az állatokért. Nagyon fontos, hogy az egész társadalom odafigyeljen az állatvédelemre, ahogy ez itt jellemző, hiszen ellátogattak a nyílt napra a Telekom Veszprém kézilabdásai, a Petőfi Színház képviselői és sokan mások: családok, idősek, fiatalok, gyerekek. A politikus szerint a legszebb dolog, ha valaki menhelyről fogad örökbe árva állatot. Aki ezt nem tudja megtenni, menjen menhelyre és sétáltassa a kutyákat. – Ez a központ üzenetet is közvetít az országban, miszerint érdemes ilyen helyet működtetni. Ha összefogunk egy fontos ügyért, sikeresek lehetünk – mondta.  

A helyi támogatást, a dolgozók, önkéntesek munkáját helyezte a fókuszba Pápai Tamás, a Pumi alapítványi elnöke. Közölte, a menhelyen 35 kutya és 12 macska él, amelyeket gondoznak, tanítanak. 

– Imádom az állatokat, a velük való együtt élés gyerekkoromtól kezdve az életem része – ezt Gregor Bernadett színművész, az országos Közös Ügyünk az Állatvédelem Alapítvány tagja mondta, aki Whiskyvel, a hétéves skót juhásszal és Luluval, a fekete belga juhásszal él. Hozzátette, azonnal elfogadta a meghívást a nyílt napra, ahol örömmel beszélt a gyermekeknek az állatokról, a védelmükről és a felelős állattartásról. Bernadett az említett előadásra a menhelyről vitt be egy árva négylábút, így is felhívta a figyelmet a gazdikeresésre. Szerinte a gyerekek imádják az állatokat, de ez az érzés sajnos különféle okokból később többüknél megváltozik, így az állatszeretetben, -védelemben meghatározó szerepe van a családnak. 

Czink Vivien, a hely ügyvezetője kifejtette, rendkívül sikeres időszak áll mögöttük. Nemrég óta működnek, kezdettől azon dolgoznak, hogy minél több embert megismertessenek a felelős állattartással. Kiemelt céljuk, hogy felhívják a figyelmet az örökbefogadás jelentőségére. Vivien örömmel beszélt arról, hogy már sok kutya szerető gazdira talált. A macskák kevésbé kelendőek, de reményei szerint ez változik majd.

 

A nyílt napon gazdag programokkal, kutyasétáltatással, kvízzel, bemutatókkal vártak mindenkit. Nagy érdeklődés kísérte Hirsch János, a Veszprém Megyei Kutató-Mentő Szolgálat vezetője kutyás ügyességi bemutatóját. Tehetséges, okos labradorjai lenyűgözték a közönséget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában