Gazdaság

2015.12.16. 20:14

Még több mint százezer társaságnak kell tőkét emelnie

Veszprém - A türelmi idő lassan lejár, március 15-éig a korlátolt felelősségű társaságok (kft.) törzstőkéjét hárommillió forintra kell emelni. Erre hívta fel a figyelmet Barbarics Tamás ügyvéd.

Tremmer Tamás

Az új polgári törvénykönyv 2014. március 15-én lépett hatályba. Ez a jogszabály előírta, hogy a kft.-k törzstőkéjét minimálisan hárommillió forintra kell felemelni. Ez az intézkedés sokakat érint, hiszen a hazánkban működő mintegy 160–170 ezer kis céget a korábban előírt 500 ezer forintos törzstőkével jegyezték be. A törzstőke emelésének határideje 2016. március 15-e, hívta fel a figyelmet a kötelezettségre Barbarics Tamás.

Az ügyvéd elmondta, információi szerint eddig kevesen, mindössze 30–40 ezren tettek eleget az előírásnak. A jogszabály szerint az érintett cégeknek 2016. március 15-éig meg kell hozniuk a szükséges határozatokat, és az ettől számított 30 napon belül be kell nyújtaniuk a változásbejegyzési kérelmet a cégbíróságnak. Elképzelhetőnek tartotta, hogy e határidőig több tízezer cég nem tud megfelelni a követelménynek, márpedig a mulasztás komoly szankciókat vonhat maga után, amelyeknek első lépéseként a cégbíróság törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezhet a társasággal szemben a törvényes működés helyreállítása érdekében.

Milyen módon történhet a törzstőke emelése? Ez a tagok saját befizetéseivel vagy apportjával, esetleg új tag bevonásával és befizetésével egyaránt megtörténhet, válaszolta Barbarics Tamás. A pénzbeni hozzájárulást a társaság számlájára vagy a házipénztárba kell befizetni. Előbbiről a számlavezető pénzintézet, utóbbiról a társaság ügyvezetője állít ki igazolást, amelyet a változásbejegyzési kérelemhez csatolni kell.

Jelezte, a tőkeemelés nem pénzbeni betét (apport) rendelkezésre bocsátásával is történhet. Törzstőkén felüli vagyonból is megoldható az emelés, ilyenkor azonban a taggyűlés által elfogadott számviteli törvény szerinti beszámoló mérlege vagy a közbenső mérleg szükséges.

Barbarics Tamás közölte, ha az érintett kft. nem kíván vagy nem tud eleget tenni az új tőkekövetelménynek, átalakulhat olyan gazdasági társasággá (például betéti társaság, közkereseti társaság), amelynél nincsen minimálisan előírt jegyzett tőke. Ha ezt nem akarják a tulajdonosok, végelszámolással megszüntethető a társaság.

A változásbejegyzéshez jogi képviselet szükséges, aminek vannak költségei. A módosításról szóló társasági határozatot azonban illeték és közzétételiköltség-térítés megfizetése nélkül lehet a cégbírósághoz benyújtani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!