Gazdaság

2016.01.19. 16:28

Megnyugtatóak a makrogazdasági adatok, de... - Markovszky György a tavalyi évről és a várható gazdasági folyamatokról

Veszprém – Ha a jelenlegi uniós ciklusban a magyar gazdaság nem jut hozzá ezekhez a forrásokhoz, és a támogatások nem ténylegesen a versenyképességet szolgálják, az hosszan tartó lemaradást eredményezhet, vélekedett Markovszky György.

Tremmer Tamás

Semmi nem biztos, csak a változás, meg a bizonytalanság – mondta Markovszky György, amikor a tavalyi év értékelésére kértük. A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke hozzátette, egyik oldalról, a 2015-ös év makrogazdasági adatai megnyugtatóak, így a fizetési, a külkereskedelmi mérleg, a költségvetés hiánya, az adósságállomány nagysága. Sok szempontból stabilabb a helyzete az országnak, mint volt egy, kettő, három évvel ezelőtt. Ugyanakkor a gazdaság nem tud elvonatkoztatni a körülötte zajló globális, európai folyamatoktól, s ebben ő nagy kockázatokat lát. Lehetnek céljai az országnak, a megyének, a vállalkozásoknak, de a külső erők robusztus változásai felülírhatják ezeket.

Példaként említette a migránsválságot. Legtöbben csak társadalmi problémaként tekintenek erre, de szerinte ennek igen erős hatása lesz az európai gazdaság egészére is. Másik nagy problémaként érzékelte a kínai folyamatokat: ha a korábbi tíz százalék feletti fejlődés már „csak” hét lesz, az jelentősen csökkenti a nyersanyagigényt. Ez egyébként látszik is például a nyersolaj árán, aminek mi mint nyersanyagban szegény ország élvezzük a hasznait. Ugyanakkor ez az ország nem jelenik meg vevőként, és ha Kína – vagy Oroszország – nem vásárol, akkor az európai termelők bajba kerülnek. Márpedig ha a német gazdaság nem tud eladni a Távol-Keletre, annak a mi exportunk is a kárát látja.

Miközben túl sok a bizonytalanság, a kiszolgáltatottságunk egyre nő: a magyar járműipar, a vegyipar, a gyógyszeripar a globális nagyvállalati szektorba épült be. Ha a világban nagy baj van, az rövid időn belül nálunk is meg fog jelenni. Egyre kevésbé vagyunk abban a helyzetben, hogy önállóan meg tudjuk tervezni a jövőt. A sok függést figyelembe kell venni, ezzel együtt kell élni. A járműipar súlya megyénkben is folyamatosan nőtt az elmúlt években. Markovszky György megjegyezte, azért ez még mindig sokkal jobb helyzet annál, mint amikor a bányászat, a nehézvegyipar volt túlsúlyban A mi környezetünkben a járműipar a versenyképesebb, jobb minőségű és a magasabbra pozicionált autók gyártásában érdekelt.

Jelezte, két dolog adhatja meg a jövő növekedését: az előző évek beruházásai, valamint a szabad munkaerő. Megyénket nézve pozitívum az elmúlt két év beruházási növekményei. Ugyanakkor az operátortól a speciális tudású mérnökig ordító a munkaerőhiány, emiatt sajnos attól kell tartani, hogy az elvégzett beruházások nem úgy hasznosulnak, ahogy képzelték, illetve tervezett fejlesztések maradhatnak el. Veszprém megyében 1500–2000 embert azonnal el lehetne helyezni!

A kormányzati ígéret szerint a ciklus uniós forrásainak a 60 százalékát gazdaságfejlesztésre fordítják. A kamarai elnök jelezte, a gazdasági szereplők egyértelműen azt igényelnék, hogy a pályáztatás piac- és gazdaságvezérelt legyen.

Azt is látni kell, hogy az uniós támogatás a ciklus végén lejár. Azaz, ha a magyar gazdaság nem jut ezekhez a forrásokhoz, és nem ténylegesen a versenyképességet szolgálják, az hosszan tartó lemaradást eredményezhet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!