Gazdaság

2016.01.11. 15:04

Sok még a bizonytalanság a csok körül

Mindenkit az új családok otthonteremtési kedvezménye (csok) tart lázban, leginkább a 10 + 10 milliós támogatás kecsegtető. Ám amennyi az érdeklődő, legalább annyi kérdés is merül fel az igényléssel kapcsolatban.

Piltman-Horváth Barbara

– Még nagyon friss a rendelet, rengeteg dokumentumot kell beszerezniük azoknak, akik igénybe kívánják venni a támogatást – kezdett bele az új helyzet értékelésébe Kapot Ildikó, a Nagycsaládosok Veszprémi Egyesületének elnöke. – Nagyon sok az érdeklődő, sok olyan kisgyerekes családdal állunk kapcsolatban, akiknek gyermekei még 20 év alattiak, így igénybe vehető utánuk a kedvezmény. Vannak olyan családok, akiknek két gyermekük van, és bevállalnak még egyet, de olyanról is tudunk, ahol már megvan a maximális támogatáshoz szükséges három gyermek, de továbbiakat terveznek, hogy ki tudják használni a teljes összeget. Ildikó elmondta: január közepe lévén még nagy az információhiány a rendelettel kapcsolatban, sok az érdeklődő, de egyelőre a bankok sincsenek teljesen felkészülve az igények fogadására. – A legtöbb család kivár, tudunk olyanról is, akik leállították a házuk építkezését, annak reményében, hogy ki fogják tudni használni majd az állami kedvezményt.

A veszprémi Csonnóné Szabó Erika Biankával, Patríciával és Attila Ferenccel. Még igénybe vehető utánuk is a kedvezmény
Fotó: Penovác Károly

– Három gyermeket nem merünk aláírni – kezdte az egygyermekes anyuka, Peresztegi Csilla. – Házépítésben sem merünk gondolkodni, a kétgyermekes lakásbővítéses támogatást célozzuk meg. Egy használt házat szeretnénk venni, ennek az eddig nem lakható részét kívánjuk átépíteni.

Csapó Viktor és felesége, Csapó Renáta viszont máshogy gondolkozik. – Mi egyébként is három gyermeket szeretnénk, így kézenfekvő, hogy kihasználjuk a lehetőséget. Az első gyermekünket egyébként is mostanra terveztük. Házépítésben gondolkozunk, így nemcsak az állami támogatást, a kedvezményes kamatozású hitelt is igénybe vennénk. Banknál még nem jártunk utána, a Magyar Közlönyben megjelent rendeletből és az internetről tájékozódunk. Szeretném megvárni, míg a saját bankom is felkészül, és a tájékoztatáson kívül már érdemben tudja fogadni igénylésünket. Két oka van, hogy még nem tettünk konkrétabb lépéseket: az egyik, amit már említettem, hogy a jelenlegi számlavezető bankunknál szeretnénk támogatási igényt benyújtani. A másik, hogy megvárnánk az első baba érkezését, szeretnénk tudni, hogy nincs semmilyen egészségügyi akadálya a további gyermekvállalásnak. Van saját lakásunk, de hosszú távú célunk mindig a családi ház volt. Tisztában vagyunk vele, hogy így csak a lakás eladási ára és az igényelhető támogatás maximumának a különbözetét igényelhetjük vissza nem térítendő támogatásként, de a jelenlegi piaci kamatok mellett már csak a 10 milliós kedvező kamatozású hitel miatt is megéri számunkra beadni az igénylési kérelmet.

Csapó Viktor és felesége, Csapó Renáta három gyermeket szeretne, így kézenfekvő, hogy kihasználják az otthonteremtési lehetőséget. Az első gyereküket mostanra tervezték. Házépítésben gondolkoznak, így nemcsak az állami támogatást, a kedvezményes kamatozású hitelt is igénybe vennék
Fotó: Penovác Károly

Az ingatlanirodákban is sok az érdeklődő, de a lakáspiacon csak 2017-re várható változás. – A használt lakások eladása növekszik, de az árakban és a piacon csak jövőre lehet érzékelhető hatása – mondta Veszprémi Gergely, egy ismert ingatlaniroda veszprémi irodavezetője. – Még a bankok többsége sem tudott felkészülni az új rendeletre, jelezték, jó eséllyel február 1-je után tudják fogadni a kérelmeket, addig a feltételeket is egységesíteni kell. Veszprémben jelenleg nincs sok új építésű lakás, a legtöbb ingatlant pedig csok nélkül is el tudják adni a tulajdonosok. Most tervezik új lakások építését, ezek várhatóan jövőre lesznek készen, ekkor láthatjuk majd leginkább a csok piacra gyakorolt hatását.

A Bankszövetség által kiadott közleményből kiderül, a pénzintézetek ügyviteli, informatikai fejlesztéseket hajtanak végre ezekben a hetekben, hogy mielőbb tudják fogadni az igényléseket. Kovács Levente, a szövetség főtitkára az MTI érdeklődésére elmondta, a bankok zöme teljes kapacitással koncentrál a felkészülésre, a legtöbb érdeklődő pedig a három és több gyermek után járó, 10 plusz 10 millió forintos támogatás iránt érdeklődik. – Míg tavaly főként használt lakás vásárlásához, valamint meglévő lakás bővítéséhez igényelték a csok kedvezményt, a mostani változások hatására a fókusz áttevődött az új lakás vásárlására vagy építésére. A bankszektorban 2500 hálózati egység ügyintézőit kell felkészíteni a támogatással és a kedvezményes hitellel kapcsolatos kérdések megválaszolására. A csok azoknál a hitelintézeteknél lesz elérhető, amelyek rendelkeznek az erre vonatkozó állami keretszerződéssel. A lakossági fókuszú bankok és takarékszövetkezetek jellemzően kínálják a terméket – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!