Gazdaság

2016.02.11. 19:38

Csúcson az ingatlanpiac

A csok hatására kilencéves csúcson az ingatlanpiac. Hogy az optimista várakozások beigazolódnak-e, még kérdéses.

Piltman-Horváth Barbara

2007 harmadik negyedévében volt utoljára ilyen magasan az ingatlanindex, derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. elemzéséből. – A szereplők körében 2013 elejétől érzékelhető volt a várakozások javulása – az irodapiac kivételével – összegzett Petz Raymund, a GKI ügyvezetője a Világgazdaságnak.

A csok 10 milliós támogatásának hatására azon háztartások száma, amelyek a következő egy évben biztosan lakást szeretnének venni vagy házat építeni, 41 százalékkal ugrott meg 2015 októbere óta, azoknak a száma pedig, akik egyelőre csak valószínűsítik, de nem biztosak benne, 18 százalékkal emelkedett, ami hétéves csúcs.

Az ingatlanpiacot viszont az áremelkedés jellemzi, így kérdés, hogy ezt a túlzott optimizmust nem fogja-e letörni a lakások, házak drágulása. Ahogy Veszprémi Gergely, az OpenHouse ingatlaniroda veszprémi irodavezetője elmondta, a tényleges hatás csak 2017-re várható. – Veszprémben kevés az új építésű lakás, de a csok hatására megugorhat ez a szám. A támogatás ingatlanpiacra való konkrét hatását csak jövőre fogjuk látni.

A várakozások ezzel szemben azt mutatják, hogy az „ingyen” 10 milliós támogatás megélénkítette a lakáspiacot, ám ez egyelőre csak optimista jövőkép. Az árak emelkedése könnyen visszafoghatja a keresletet, és az sem segítség, hogy az ingatlanirodák internetes hirdetései között megjelentek különböző árak a támogatás igénylésével vásárlóknak és azoknak, akik nem kívánják igénybe venni a csokot.

Az új építésű lakások árában a következő egy évben 5–8 százalékos emelkedésre számítanak. A csok hatására az építési telkek eladási ára is emelkedni kezdett, így félő, hogy az igényelt támogatás nagy részét elviszi az áremelkedés, így egyre többen fogják igénybe venni hozzá a kedvező kamatozású hitelt.

Az még mindig kérdéses, hogy hány család fogja bevállalni a maximális támogatáshoz a három gyermeket, nyilván azok a családok, ahol már van három gyerek, könnyebb helyzetben vannak, de itt is mérlegre kell tenni, hogy be tudnak-e vállalni lakáshitelt az új lakás/ház érdekében.

Az is sokakat visszatarthat, hogy a támogatás érdekében bevállalt gyermekeket fel is kell nevelni, nem elég az új lakás/ház, hiszen rengeteg pluszköltséggel is jár a gyermekvállalás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!