Gazdaság

2016.02.26. 18:39

Csok: inkább csak érdeklődnek

Bár nagyon sok az érdeklődő, a tényleges igénylők száma kevés. Főként már meglévő gyermekek után veszik igénybe a támogatást, kevesen vannak azok, akik a csok miatt vállalnak gyermeket.

Piltman-Horváth Barbara

Továbbra is nagy az érdeklődés a csok iránt, de az igénylők száma nem emelkedik nagyon. Sokan használt lakásra vesznek fel hitelt, és inkább a meglévő gyermekek után igényelnek támogatást.

A legnagyobb hazai bank adja az igények felét. Országosan 800 igénylő adott le kérelmet. A 10 plusz 10 millió forintos, azaz a hitellel növelt megoldást eddig negyvenketten, míg hetven szerződő áfa-visszaigénylésre nyújtott be igényt. Csokot hitel nélkül hatvanöten igényeltek eddig. Az átlagos állami támogatási összeg 1,1 millió forintról várhatóan 1,5 millió forintra nő majd az év hátralévő részében. A mostani demográfiai adatok szerint a családok nyolc százaléka három- vagy többgyermekes. A csok révén azonban a bank becslése szerint 15 százalékra nőhet az ilyen családok aránya.

Veszprém megyében az érdeklődők száma január 1-jétől 768 volt, ebből a ténylegesen igénylők száma 38, míg a le is szerződött ügyfél mindössze egy fő. - A legtöbb igénylő meglévő gyermek után igényli a csokot, melyhez jellemzően fix kamatozású otthonteremtési kamattámogatott hitelt vesznek fel használt lakás vásárlására - nyilatkozta megkeresésünkre az egyik bank médiakommunikációs osztálya.

Sokan használt lakásra kérnek hitelt, és inkább a meglévő gyermekek után igényelnek támogatást
Illusztráció: Napló

Murányi Linda, egy másik pénzintézet kommunikációs vezetője elmondta, fokozott érdeklődést tapasztaltak a csokkal kapcsolatban, és arra számítanak, hogy a következő hónapokban ez továbbra is érezhető lesz. - Jelenleg a jogszabályok februári módosításával kapcsolatban az igénylőket újra tájékoztatni szükséges, hiszen a 2016. február 10-től hatályban lévő, az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló kormányrendelet, valamint a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről szóló kormányrendelet jelentős változásokat hozott ismét a lakáscélú támogatások, valamint otthonteremtési kamattámogatott hitel terén. Az Ersténél továbbra is felhasználható marad a csok önerőként: vásárlás esetén a vételárnál, építés esetén pedig a költségvetésben - nyilatkozta a vezető.

Egy harmadik banknál február eleje óta fogadják az igényeket, így még nem tudnak általános érvényű következtetéseket levonni. - Ugyanakkor az elmondható, hogy a korábbi támogatások esetében főként meglévő gyermekek után igényelték az ügyfelek a támogatást, azon belül is használtlakás-vásárlási célra, ami így korábban a befogadott kérelmek több mint 80 százalékát jelentette - mondta Kulcsár Anita, a bank PR-menedzsere. Úgy látják, az új konstrukció iránt elsősorban azok érdeklődnek, akik már három gyermeket nevelnek. - Ennek legfőbb oka az lehet, hogy a jogszabályi feltételek alapján ez a támogatás és hitelfelvételi lehetőség nekik igazán előnyös, hiszen a legfontosabb feltétel az ő esetükben már teljesült. Mindazoknak, akik biztosan eleget tudnak majd tenni a három gyermek vállalásának tíz éven belül, nem kell ugyanis tartaniuk a szigorú visszafizetési kötelezettségtől, amit nem teljesítés esetére köt ki a jogszabály. Bankunk elfogadja ön-erőként a 10 millió forintos támogatást a hiteligényléskor.

E támogatás igénybevételének feltételeit rendelet szabályozza, amit a bank, amelyen keresztül igénylik, természetesen ellenőriz. Ugyanakkor a hitelfelvevők ehhez kapcsolódó vállalásai csak a realitások előzetes és alapos mérlegelését követő felelős döntésükön alapulhatnak.

- Várakozásaink szerint bankunknál az idei évben is a használt lakáshoz kapcsolódó hitelkérelmek lesznek többségben, ugyanakkor úgy látjuk, hogy az új lakásra igényelhető csoknak köszönhetően idén az új lakásépítések, azaz a magánszemélyek által épített családi házak esetében élénkülhet jelentősebben az érdeklődés és a kereslet - vélekedett a menedzser.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!