Gazdaság

2016.02.24. 16:35

Újabb határidők az adóbevallásban

Az egyéni vállalkozóknak és az áfafizetőknek február 25-éig kell benyújtaniuk bevallásukat a területileg illetékes Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz.

Piltman-Horváth Barbara

Mind a katás, mind az evás bevallások benyújtásának határideje február 25. Az áfaalanyok 2015. évi bevallását is csütörtökig kell leadniuk, illetve az egyéni vállalkozóknak is, kivéve, ha tárgyévben szüneteltették tevékenységüket.

Arról, hogy mik a típushibák és mire számíthatnak a bevallást későn benyújtók, a Veszprém Megyei Adó- és Vámigazgatóságot kérdeztük.

A már benyújtott bevallások alapján gyakori hiba, hogy az adószámmal rendelkező adózók nem tüntetik fel adószámukat, nem töltik ki az egyéni vállalkozók jövedelemadatainak levezetésére szolgáló 13-as lapot (nullásan is ki kell tölteni), illetve sokan jelölik az első házasok kedvezményét, holott rájuk ez nem vonatkozik. Ezért is fontos és ajánlott a NAV honlapján található nyomtatványkitöltő használata még azok számára is, akik nem elektronikus bevallásra kötelezettek, mert annak használatával számos hiba kiküszöbölhető, így az adózók mentesíteni tudják magukat a bevallásjavítási kötelezettség miatt az ügyfélszolgálatokon történő sorban állás alól.

A mulasztókat idén teljes körűen, elsősorban elektronikus úton szólítják fel, ezért nagy jelentősége van, hogy minden adózó kísérje figyelemmel e-mailjeit és az ügyfélkapura érkező üzeneteit, hiszen így minden egyéb hátrányos következmény nélkül pótolható a hiányzó bevallás. A teljes körű felszólításból eredően remélhetőleg mindenki teljesíteni tudja kötelezettségeit.

A bevallásokat jellemzően az utolsó napokra hagyják az érintettek, 90–95 százalékuk még határidőn belül, 2–6 százalékuk, bár későn, de még a felszólítást megelőzve nyújtja be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!