Gazdaság

2016.03.31. 13:51

A diákszövetkezet is leigazolhatná a szakmai gyakorlatot az új törvényjavaslat alapján

Nemrégiben megjelent egy új törvényjavaslat, ami a diákszövetkezeteknek is engedélyezné a szakmai gyakorlat leigazolását, így, aki diákmunkásként jó helyen tud elhelyezkedni, az előírt kötelező gyakorlatot is letudja.

Piltman-Horváth Barbara

Amennyiben elfogadják a törvényjavaslatot, lényegesen megkönnyítik a hallgatók, diákok életét. Sokan vállalnak diákmunkát az iskola mellett, közel 180–200 ezer fő, akiknek jelentős része, körülbelül 130 ezer iskolaszövetkezetben dolgozik.

A diákszövetkezetek igyekeznek olyan munkalehetőségeket biztosítani tagjaiknak, amelyek későbbi munkapiaci elhelyezkedésüket segítik, és szakmailag is előreléphetnek. A tanulmányaikhoz szorosan kötődő munkahelyükön természetesen jövedelmet is szereznek, ugyanakkor a szakmai gyakorlat során foglalkoztatott diák a minimálbér legfeljebb 15 százalékát kaphatja, sokan viszont jövedelmet sem kapnak ilyesfajta munkavégzés során.

Így nemcsak a szakmai gyakorlati hely keresését könnyítenék meg a törvényjavaslatnak köszönhetően, de nem kell aggódniuk a diákoknak a jövedelemkiesés miatt sem, hiszen valós, a munkájukért reális bért és szakmai tapasztalatot is szerezhetnek egyben.

A jelenlegi szabályozás alapján a szakmai gyakorlat elvégzésének igazolását a hallgatók számára csak az Oktatási Hivatal által regisztrált szakmai gyakorlóhelyek tehetik meg.

Az iskolaszövetkezetek örömmel fogadják a változást, de amíg módosító javaslatokat adhatnak be az országgyűlési képviselők a javaslattal kapcsolatban, addig korainak tartják az örömöt. Várhatóan egy-két héten belül lezárul a törvényjavaslat vitaszakasza, ekkor szeretnének csak érdemben nyilatkozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!