Gazdaság

2016.11.08. 21:20

Béremelést kaptak a kukásautókon dolgozók - Veszélyben lett volna a veszprémi hulladékszállítás

Veszprém - Emelt bért kapnak kézhez novemberben a kukásautókon dolgozó rakodók, miután a VHK Kft.-vel és a VKSZ Zrt.-vel folytatott bértárgyalások a napokban eredményre vezettek.

Marton Attila

A társaság dolgozói közül először nyár végén a kukásautók sofőrjei fordultak munkáltatójukhoz. Nagy János, a helyi szakszervezet alelnöke, gépkocsivezető elmondta, azt kérték, amennyire a lehetőségek engedik, emeljék a bérüket. A cégvezetés időt és türelmet kért a dolgozóktól. A munkavállalók és a munkáltató is konstruktívan állt a megbeszélésekhez, amelyeken a mintegy húsz gépkocsivezetőt Bognár Ferenc, a LIGA Szakszervezeti Konföderáció közép-dunántúli referense támogatta. A tárgyalások hamar eredményre vezettek, és a gépkocsivezetők szeptembertől visszamenőleg húszszázalékos alapbéremelést kaptak.

A béremelés mintegy bruttó harmincezer forint növekményt jelent a dolgozóknak havonta. Nagy János hozzátette, az utóbbi években a jobb bér reményében több sofőr távozott a társaságtól, és a béremelés előtt is voltak dolgozók, akik ezen gondolkodtak, ám a megemelt juttatás után mindenki elégedett.

A gépkocsivezetők sikeres bértárgyalásain felbuzdulva a rakodók is bérrendezést kértek munkáltatójuktól, a VHK Kft.-től.

A sofőrök példája nyomán a rakodók is béremelést kértek. Pogasits László (jobbra) és Sallai Géza Fotó: Penovác Károly

Pogasits László rakodó vezetésével levelet fogalmaztak, amelyben leírták kéréseiket. A dolgozók egy emberként álltak a kezdeményezés mögé, mind a huszonnyolcan aláírták a kérelmet, emelte ki Pogasits László. A VKSZ Zrt. és a VHK Kft. közötti tárgyalások sikeresen zárultak, a dolgozókat Bognár Ferenc képviselte. A megállapodás eredménye, hogy a rakodók mintegy 25 százalékos béremelést kaptak októbertől, az első magasabb fizetést a napokban kapják kézhez a dolgozók.

Bognár Ferenc kérdésünkre elmondta, hatalmas eredménynek tartja a béremeléseket, és azt is, hogy a tárgyalóasztal mellett sikerült elérni a változást. Szerinte ez a munkáltató kompromisszumkészségét, és azt is bizonyítja, a dolgozók közös kiállása sikerrel kecsegtet. A szakszervezeti vezető megjegyezte, a veszprémihez hasonló bérmegállapodás nem általános, valamint reményét fejezte ki, hogy mind a munkáltatók, mind a munkavállalók számára példát mutat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!