Gazdaság

2016.11.18. 20:45

Airbnb: kell-e aggódniuk a szállodáknak?

A szállodaszövetség tiltakozik az airbnb ellen, szeretné, ha azonosak lennének a feltételek.

Piltman-Horváth Barbara

A Magyar Szállodák Szövetsége szeretné, ha olyan szigorú szabályok vonatkoznának az airbnb (airbed and breakfast) közösségi szállásadókra, mint rájuk. Az egyre népszerűbb szolgáltatás ma már nagyon elterjedt, sokan kifejezetten ilyen céllal vesznek ingatlant.

A Hunguest Hotel BÁL, a volt Ramada Hotel vendégszolgálati menedzsere nem aggódik, szerinte a szállodák olyan kényelmet és pluszszolgáltatásokat nyújtanak, ami nem teszi versenytárssá a rövid távú albérletként is funkcionáló kis lakásokat. Az airbnb, azaz szó szerinti fordításban felfújhatós ágy és reggeli az utóbbi időben egyre elterjedtebb. A közösségi szállásadó az erre szolgáló honlapon meghirdetheti lakását, amíg nem tartózkodik otthon, meghatároz egy árat, amiért kibérelhetik azt akár csak egy napra is.

A szállodák olyan extra szolgáltatásokat nyújtanak, ami nem teszi versenytárssá az airbnb szállásokat
Illusztráció: archív

Legalábbis ez volt az eredeti elképzelés. Ma már azonban egyre többen kifejezetten üzleti céllal veszik meg a lakást, és nem albérletbe adják, hanem airbnb szolgáltatással hirdetik meg. Ha a hónap minden napját ki tudja adni, jóval nagyobb profitra tesz szert, mintha hosszú távú albérlőket fogadna.

A Magyar Szállodák Szövetsége aggódik a nagy térnyerés miatt, főleg a fővárosban okoz a hoteleknek bevételkiesést. A szövetség azt szeretné, ha legalább olyan szabályozás vonatkozna a közösségi szállásadókra, mint a szállodákra - így például rendszeres adatszolgáltatás az önkormányzatok részére, engedélyek beszerzése a szobák kiadásához, illetve limitálják a rövid távú bérbeadást maximum 120 napban.

Kelemen-Szombati Szilvia, a balatonalmádi Hunguest Hotel BÁL vendégkapcsolati menedzsere kérdésünkre elmondta, ő nem aggódik a versenytársak miatt. - Minél több szereplős a piac, annál pezsgőbb, annál jobban ösztönzik az embert arra, hogy még jobb, még különlegesebb szolgáltatásokkal álljon elő - mondta. A szakember szerint az azonos szabályozással azonos feltételeket szabnának, és tényleges versenytárs lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!