Gazdaság

2016.12.19. 20:10

Egymilliós elmaradás tagdíjból?

Veszprém - Hidegzuhanyként ért több vállalkozást az a fizetési felszólítás, melyben csaknem egymillió forintot követel tőlük az agrárkamara. Két hetük van az átutalásra.

Őrsi Ágnes

December közepén Veszprém megyében is jó pár vállalkozás kapott olyan levelet, aminek olvastán úgy érezték magukat a cég vezetői, mintha jeges vízzel öntötték volna őket nyakon. Hogyan máshogyan lehetne érzékeltetni azt a tényt, amikor arról értesülnek, hogy, bár nem folytatnak agrártevékenységet, elmaradt agrárkamarai tagdíjként két hét alatt csaknem egymillió forintot kellene befizetniük, különben ez a jókora tétel köztartozásnak minősül adóhivatali végrehajtással, elérhetetlen adóigazolással és minden egyéb nem kívánt következménnyel.

A különös történetnek persze van magyarázata, olyasmi, amit a futurológusok álmodnak; gép beszél géppel, és ki tudja, milyen viszonyban van mindezzel a valóság? (Közben pedig mindenki jóhiszeműen jár el.)

Radovits Tibor azt javasolja, hogy akik szerint nem jogos a fizetési felszólítás, azok keressék meg személyesen az agrárkamarát
Fotó: archív

Köztudott, hogy amikor egy vállalkozás megalakul, a tulajdonosok a tevékenységlistára mindent felírnak, amivel elképzelhető, hogy majd foglalkoznak: inkább legyen több a listában, mint hogy később kelljen bővíteni, újabb költségek és jókora időveszteségek árán. Most azonban visszaütött az előrelátás.

Történt, hogy 2013 óta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara mintegy négymilliárd forintnyi - egyévnyi tagdíj - bevételi hiányt regisztrált. A tagdíj a Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál egy kötelező, árbevétel-arányos tétel, évi összege maximum egymillió forint, tehát nem azonos a kereskedelmi és iparkamara évi regisztrációs díjával, ami ötezer forint.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara adósokhoz intézett levelében olvasható a következő részlet: A kamarai tagság a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamaráról szóló 2012. évi CXXVI. törvény (a továbbiakban: Törvény) erejénél fogva keletkezik, továbbá akkor, ha valaki a Törvényben és a kamara alapszabályában rögzítettek szerint önkéntesen vállal kamarai tagságot.

A kamarai tagság az alábbi esetekben keletkezik:

- Őstermelő esetében az őstermelői igazolvány kiváltásával.

- Egyéni vállalkozó esetén agrárgazdasági tevékenység bejegyzésével. Az agrárgazdasági tevékenységek listáját a törvény 1. számú melléklete tartalmazza.

- Gazdálkodó szervezet akkor kötelezett tagságra, ha a főtevékenysége agrárgazdasági tevékenység, vagy a melléktevékenységei között szerepel agrárgazdasági tevékenység, és egyúttal az élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszerben is nyilván van tartva. Az agrárgazdasági tevékenységek listáját a törvény 2. számú melléklete tartalmazza.

- A földműves a földművesként történő nyilvántartásba vételével válik kamarai taggá.

- A mezőgazdasági termelőszervezet a mezőgazdasági termelőszervezetként történő nyilvántartásba vételével válik taggá.

Agrárgazdasági tevékenységnek a Törvény 1. és 2. mellékletben felsorolt ÖVTJ- és TEÁOR-kódszámok szerinti tevékenységek minősülnek. Több TEÁOR-szám (2120, 3821, 4675, 7490, 7739 és a 8810-es) részben kamarai tagságot megalapozó, részben más típusú tevékenységet határoz meg. A közhiteles adatbázisból csak az állapítható meg, hogy kinél szerepel az érintett TEÁOR-számok bármelyike, de az nem, hogy a kamarai tagságot megalapozó tevékenységet ki folytatja. A NAK valamennyi ilyen TEÁOR-számmal rendelkező vállalkozást felvette, illetve felveszi a tagjegyzékébe. Ezeknek a cégeknek nyilatkozniuk kell arról, hogy ezen TEÁOR-kódok alatt nem azt a tevékenységet folytatják, amely megalapozza a kamarai tagságot. A nyilatkozat alapján a NAK törli őket a nyilvántartásából.

Alapvetően a gazdálkodók felelőssége, hogy azt a jogszabályi környezetet, amelyben a tevékenységüket végzik, nyomon kövessék (vagy személyesen, vagy az általuk megbízott könyvelő, adótanácsadó, jogász által). A tagjegyzékbe való bejelentkezést tagságra kötelezettek számára a kamarai törvény írja elő.

Kíváncsiak voltunk arra, mit mond a kialakult helyzetről Radovits Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke:

- Még 2015 januárjától nyílt lehetőség arra, hogy összeérjenek a közhiteles adatbázisok, és kiderüljön, kikből áll az agrárkamara tagsága. Kialakult a négyszázezres adatbázis, és meg tudtuk állapítani, kik alkotják a nem fizető húsz százalékot. A nyolcvan százalék, amely fizeti a kötelező kamarai tagdíjat, joggal igényli, hogy ne csak az övék legyen ez a felelősség. A kamara folyamatosan jelezte, mivel jár a tagság, de egy ekkora bázisban lehetnek pontatlanságok, hibák, például azok az esetek, amikor olyan vállalkozások kaptak felszólítást, amelyek ténylegesen nem is folytatnak agrártevékenységet. Számunkra azonban ez honnan derülhetne ki, ha a kamara csak azzal szembesül, mely vállalkozások tevékenységlistájában szerepel ilyen tétel.

Radovits Tibor azt javasolja azoknak az ügyfeleknek, akik szerint nem jogos a fizetési felszólítás, hogy keressék meg személyesen Veszprémben az agrárkamarát, ahol meg tudják beszélni a gondjaikat, és tagdíjmérséklést, illetve törlést is el tudnak érni még decemberben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!