Gazdaság

2017.01.19. 21:30

Komolyan veszik a veszprémi igényt

Budapest - Mi lesz a több mint húsz éve nem működő, egyre lepusztultabb állapotba kerülő veszprémi gyerekkórház sorsa? - tettük fel a kérdést Lázár Jánosnak szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján a Parlamentben. A Miniszterelnökséget vezető miniszter 2017 közepére ígérte a döntést az állami tulajdonú épület jövőjéről.

Osváth Sarolta

A veszprémiek előtt ismert, hogy több mint húsz éve üresen áll az egykori gyermekkórház épülete, amely jelenleg a magyar állam tulajdona. A veszprémi önkormányzat 2015-ben kérelmezte, hogy az ingatlan tulajdonjogát ingyen megkaphassa, ami lehetőséget teremtene arra, hogy ott egy gyermekgyógyászati ellátást biztosító intézmény jöjjön létre a Heim Pál Alapítvány Mesekórház programjának részeként.

Információink szerint a mesekórház projekt nem valósulhat meg, az önkormányzat tulajdonjog-átruházásra vonatkozó kérését ugyanis tavaly májusban a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. elutasította.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter Fotó: MTI, Illyés Tibor

Kérdésünkre, miszerint létezik-e már valamilyen konkrét elképzelés a veszprémi volt gyermekkórház épületéről, a miniszter részletes választ adott. Elmondta, a költségvetési törvényt az utóbbi három évben azzal fogadta el a parlament, hogy a bevételek növelése érdekében az állam által nem használt, elhagyott, üres ingatlanokat értékesíteni kell. Itt egyebek közt lakásokról, telkekről, elhagyott épületekről, raktárakról, különböző típusú állami ingatlanokról van szó. Kivételt képeznek a kastélyok, az értékes műemlék épületek, amelyek - akármilyen állapotban vannak - nem eladhatók, védelmükről külön kétharmados törvény rendelkezik. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a költségvetési törvény végrehajtása során tehát azt az utasítást kapta, hogy minden egyéb, állam által nem használt ingatlant adjon el. Tudomásom szerint - jegyezte meg a miniszter - a veszprémi gyermekkórház esetében már túl vagyunk egy sikertelen értékesítési kísérleten.

A kormány az NFM-től 2017 közepén vár egy jelentést arról, hogy két és fél-három év alatt mennyi ingatlant adott el és mennyit nem sikerült értékesíteni. Ekkor összegyűjtik az összes önkormányzati igényt. - Már látszik például az, hogy jobban járunk, ha osztatlan közös tulajdon esetén átadjuk az önkormányzatoknak a közös tulajdonrészünket. Erről azonban törvénynek kell rendelkeznie, mert állami tulajdon másként nem kerülhet az önkormányzatokhoz - emelte ki a miniszter. - Miután megvizsgáltuk az állami tulajdon juttatásával kapcsolatos önkormányzati igényeket, az állami vagyon értékesítési folyamatának lezárásakor egyesével elővesszük őket. Veszprém elég nagy város, számíthat arra, hogy ezt az igényét komolyan vesszük. De azt is mérlegelni fogjuk, hogy mi lesz az adott ingatlan sorsa, mire akarják használni. Nem engedjük elkótyavetyélni, de azt sem szeretnénk, ha az önkormányzat túl nagy terhet venne a nyakába az államtól ingyen megkapott ingatlan felújításával, fenntartásával. Az idei évben az összes állami ingatlan sorsáról, így a veszprémi gyermekkórház épületéről is dönteni fogunk - ígérte meg Lázár János.

A miniszter bejelentette, hogy február 2-án Budapestre látogat Vlagyimir Putyin orosz elnök, valamint közölte azt is, hogy Orbán Viktor kormányfő január 30-án a szegedi városházán találkozik Botka Lászlóval, de nem mint az MSZP miniszterelnök-jelöltjével, hanem mint egy intelligens város polgárai által megválasztott városvezetővel, akivel a
városfejlesztési terveket vitatják meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!