Gazdaság

2017.03.02. 18:10

Csak más vagy gyengébb minőségű élelmiszert kapunk?

Veszprém - Lehet, hogy más az íze, de nem károsak és fogyasztásra alkalmasak a kelet-európai termékek.

Piltman-Horváth Barbara

Nemrég bombaként robbant a hír, hogy nagy gyártók termékei más ízűek, összetételűek, minőségűek, mint nyugati társaik. A mogyorókrémnek nem olyan az íze, mint Ausztriában, az üdítő is más, a mosópornak nem ugyanazok az összetevői. Hogy lehet ez?

Vágó Péter: - Nem a kereskedők hibája a gyengébb minőségű termék Fotó: Molnár Sándor

Magyarországon és a környező országokban akkora port kavart, hogy már meg is beszéltek egy visegrádi négyes találkozót. Az MTI szerint Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia felszólítja az Európai Bizottságot, hogy haladéktalanul hozzon intézkedéseket, amelyek meggátolnák ennek a gyakorlatnak a folytatását.

- Az első és legfontosabb, hogy megnyutatom a vevőket, ezek a termékek az egészségre nem károsak, nyugodtan fogyaszthatók - mondta megkeresésünkre Vágó Péter, a Kereskedők és Vendéglátók Veszprém Megyei Képviseletének elnöke. - Ha csak megnézzük a termékek címkéjét, sok ország írását látjuk rajta, de szinte egyiken sem szerepel angol, német vagy francia. Helyette inkább a balkáni vagy szláv nyelveket találjuk rajta. Ebből is látszik, hogy kifejezetten a kelet-európai piacra készültek ezek a termékek.

A gyártók általában az összetevőkkel vagy az esetleges gyengébb minőséggel biztosítják a termék alacsonyabb árát. Ha például nyugatabbra megyünk, drágább is lesz ugyanaz a termék.

- Szerencsére ma már akkora a választék, hogy nyugodt szívvel tudom javasolni, ha valakinek bántja az önérzetét a gyengébb minőségű termék, nyugodtan választhat helyette másikat - mondta az elnök. - Nagyobb problémát jelent manapság a mennyiségi trükközés. A pohár tejföl már kisebb, mint régen, 70 grammosak az előre csomagolt felvágottak, de a dobozos sör is csak négy deciliter, és a százas papír zsebkendő is csak 90 darabos. A legfontosabb, hogy tudatosan vásároljunk, keressük a lehető legjobbat magunknak. Ha tényleg zavar minket, hogy Franciaországban más íze van a mogyoró-krémnek, mint amit a kisboltban vásároltunk, akkor ne bosszankodjunk rajta, ne vegyük azt a márkát. Keressünk olyan megoldást, ami nem zavarja az önbecsülésünket, és nem érezzük magunkat kevesebbnek tőle.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!