Gazdaság

2017.03.02. 13:23

Mindent a TBSZ és a NYESZ számla adózásáról (x)

Az ideális befektetési formát keresi, de még nem sikerült rábukkannia? Belegondolt már abba, hogy miből fogja finanszírozni a nyugdíjas években megélhetését?

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a munkával töltött időszak után már csak az egészségmegőrzés apropóján is sokkal több kiadás adódik, mint előtte. Az állami nyugdíjrendszertől nem várhatjuk, hogy megfelelő színvonalú ellátást biztosít, ezért az öngondoskodásban rejlő lehetőségeket mindenképpen célszerű kihasználni.

Nem csak kiszámíthatósága miatt érdemes az ilyen megoldásokat előnyben részesíteni, hanem az állami támogatás apropóján is. A Nyugdíj Előtakarékossági Számla esetében például 100 ezer forintot is elérheti a támogatás, de a 2020 előtt nyugdíjba vonulók esetén ez az összeg akár 130 ezer forint is lehet évente. De mi is tulajdonképpen ez a NYESZ? A kereskedelmi céllal létrehozott értékpapírszámla lehetővé teszi a nyugdíjcélú megtakarításokat. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy némi szakértelemre feltétlen szükségük lesz azoknak, akik mellette teszik le a voksot. Többféle értékpapír közül válogathatunk, és ha nem mozgunk otthonosan a területen, akkor érdemes akár független szakértő segítségét is kérni.

A Nyugdíj Előtakarékossági Számla kapcsán gyakran felmerülő kérdés, hogy mi történik, ha a nyugdíjas évek előtt szeretnénk hozzáférni a megtakarításhoz. Amennyiben nyugdíjasként, vagy legalább tíz éves szerződéssel szeretnénk ezt megtenni, úgy természetesen adómentesen kaphatjuk meg a pénzt. Nem így ellenkező esetekben, amikor az adókedvezményt 120 százalékos értéken kell visszafizetni. Emellett az elért hozam után egyéb jövedelemként adózni is kell, vagyis 16 %-os SZJA-t, és 27%-os EHO-t kell fizetni, vagyis még annak ellenére is 43%-os adóteherrel kell számolni, hogy a kamatadó nem terheli az összeget. Meggondolandó tehát, hogy mikor használjuk fel megtakarításunkat.

Szintén kamatadó-mentes lekötés és befektetés jellemzi a Tartós Befektetési Számlát, mely bármelyik banknál vagy befektetési szolgáltatónál nyitható. A TBSZ számla esetén a kamatadó összeg mindössze 10 % abban az esetben, ha a pénzt csak a harmadik év után vesszük ki. Az ötödik év utáni időszakban pedig 0 % lesz. Fontos tudni, hogy ha kivesszük a pénzt a számláról, akkor az egyúttal meg is szűnik. Ilyenkor a kamatadót viszont nekünk kell befizetni. A megoldás nem csak nyugdíj célra bizonyul jó választásnak, hanem akkor is, ha gyermekünk számára kívánunk takarékoskodni, vagy lakást, autót szeretnénk majd a jövőben vásárolni.

A nyugdíjbiztosítás.com szerint célszerű szakember segítségét kérni az értékpapírok közötti választáshoz, hiszen ez kétségtelenül szakértelmet követel meg. Ne feledkezzünk meg arról, hogy ha az anyagiakról van szó, akkor rendkívül fontos az előre gondolkodás. A megfelelő lehetőségeket kihasználva anyagi biztonságot teremthetünk, ami a nyugodt mindennapok elengedhetetlen feltételének számít. Forduljon igény esetén profikhoz, akik saját elképzeléseit és anyagi lehetőségeit tartják a legfontosabbnak akkor is, ha megtakarításokról van szó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!