Gazdaság

2017.05.30. 14:10

Csopak volt a díszvendég a gyulai virágfesztiválon

GYULA, CSOPAK - Szakmai konferencia nyitotta meg a közelmúltban a háromnapos gyulai virágfesztivált a művelődési házban. Az idei díszvendég Csopak volt, a szimpóziumon Ambrus Tibor polgármester is felszólalt.

Szendi Péter

Húsz éve virágvásár van Gyulán, mely háromnapos ünneppé teljesedetett ki Gyulai virágfesztivál néven. A megnyitón Görgényi Ernő, Gyula polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Kiemelte: a virágfesztivál a város egyik legkedveltebb és legsikeresebb rendezvénye, s nem
előzmények nélküli, hisz gyökerei fellelhetők a település múltjában: már 1933-ban is tartottak Gyulán kertészeti kiállítást és vásárt.

- Csopakra azért esett a választás, mert Gyula és településünk is megnyerte annak idején a Virágos Magyarországért versenyt, szerepeltünk az európai megmérettetésen, ráadásul mindkettőnket összeköt a vízhez való kötődés, a turizmus és a vendégfogadás kiemelt szerepe. A Városok-Falvak Szövetségében egyaránt aktívan részt veszünk. Jó kapcsolatot alakítottunk ki Gyula városával, mely, bízom benne, hogy a későbbiek során gyümölcsöző lesz - tájékoztatta lapunkat Ambrus Tibor polgármester.

Csopak első embere a szakmai napon előadást tartott a település köztereinek gondozásáról, megemlítette, hogy az egynyári virágok egy része helyett évelőket és cserjéket ültetnek ki. A vendégek tetszéssel fogadták azt a fajta kezdeményezést, amikor a virágok a hordóból kifolynak , illetve a községben elhelyezett préseket, mindezt fotókkal illusztrálva. Természetesen szóba került Csopak szőlő- és borkultúrája, a mediterrán növények elterjesztése, a híressé vált csopaki levendulás és a kiültetett mandula- és fügefák. A település egy standon is bemutatkozott, ahol az érdeklődők a helyi termékek révén még jobban megismerhették Csopakot. Ambrus Tibor eredményesnek ítélte a fesztivált, ahol több ezer ember vett részt, számos termelővel is felvette a kapcsolatot, bízva a jövőbeni együttműködésben és abban, hogy sok gyulai keresi fel majd a Balaton-parti települést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!