Gazdaság

2017.06.06. 15:05

Sikeresen pályázott Paloznak kerékpárokra és bringaútvonalakra

PALOZNAK A település mindig is híres volt arról, hogy család- és kerékpárbarát. Sajtótájékoztató keretén belül a faluház nagytermében mutatták be a Paloznaki tekergő néven kialakított kerékpáros programot.

Szendi Péter

- Egy évvel ezelőtt egy hangulatos pihenőhelyet hoztunk létre a falu déli kapujában, a balatoni bringakörút mellett. Most kerékpárkölcsönző nyitásával és a Balaton-felvidék északkeleti részét, illetve a tó keleti medencéjét lefedő biciklitúra-javaslatok kidolgozásával nyújtunk újabb lehetőségeket arra, hogy vendégeink szép és kellemes élményekkel gazdagodva tölthessék idejüket nálunk. Az összesen mintegy háromszáz kilométeres távolságot átfogó hét túrát úgy alakítottuk ki, hogy mindenki megtalálhassa a saját erőnlétének, igényeinek megfelelő változatot. A kirándulás közben érdekes megállóhelyeket, kistermelőket, kézműveseket, művészeket, borosgazdákat, vendéglőket, kiállításokat ajánlunk a túrázóknak - kezdte el sorolni Czeglédy Ákos polgármester.

Kovács Emese projektmenedzser, önkormányzati képviselő írta meg a pályázatot. Elmondása szerint mindez nem volt nehéz, de az idő sürgette őket, hiszen az első fordulóban sikertelen volt a beadványuk, a második fordulóban viszont sikeresen pályáztak. A képviselő asszony reméli, hogy mindez élénkítőleg hat majd a környékbeli vállalkozók tevékenységére, akik csatlakoztak az önkormányzat kezdeményezéséhez. Mintegy ötven partner társult hozzájuk, úgymint sajtmanufaktúra, szövőműhelyek, csipke- és tökmagkrémkészítő, borozók, élménypark, csillagvizsgáló, vitorláskölcsönző, fagyizó. Ezek a helyek egyrészt kiváló célpontok, másrészt pedig kedvezményesen vásárolhatnak, fogyaszthatnak náluk a paloznaki tekergő túrák résztvevői.

Czeglédy Ákos és Kovács Emese. Kerékpárkölcsönzővel és biciklitúra-javaslatokkal kínálnak újabb lehetőségeket a település vendégeinek a szabadidő kellemes eltöltésére Fotó: Szendi Péter

A Hermann Ottó Intézet pályázatán hatmillió forint támogatást nyert az önkormányzat, amit másfél millió forint önrésszel kiegészítve 16 kerékpárt szereztek be. Kidolgoztatták a túraútvonalakat, térképet és telefonos applikációt készíttettek. A kerékpárokat elsősorban a Paloznakon megszálló családok vehetik igénybe, ők 50 százalék kedvezményt kapnak a bérleti díjból, de mások előtt is lehetőség nyílik a kölcsönzésre.

A sajtótájékoztató követő nap két kerékpártúrára volt lehetőség. Az egyik 26, a másik 46 km hosszú volt. Mindegyik a paloznaki tájháztól indult és oda is kellett visszaérkezni. A zord időjárás ellenére jó páran teljesítették a távot, volt, aki mindkét túrát letekerte. A családias hangulatú nyereménysorsolás után a fődíj is gazdára talált, egy paloznaki két éjszakás szállás az önkormányzat vendégházában. A Paloznaki tekergő projektet a Herman Ottó Intézet pályázatán elnyert pénzből finanszírozták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!