Gazdaság

2017.08.30. 14:50

Komolyan kell venni: szigorúan ellenőrzik a tojásokat a telepeken

Hollandia után a napokban két kelet-magyarországi tojástermelő telepen is találtak fipronillal szennyezett tojásokat.

Sági Ági

A fipronil a gazdasági háziállatokon egyáltalán nem alkalmazható rovarölő szerek hatóanyaga lehet, melyeket éppen azért nem szabad alkalmazni, mert ez az anyag felhalmozódik a zsírszövetben. Nagy mennyiségben akut mérgezést okozhat, elhúzódó hatásként pedig rákkeltő lehet.

- Minden ilyen esetet nagyon komolyan kell venni, és azt is tesszük. Európában monitoringrendszer működik, ami véletlenszerűen vett élelmiszermintákban hatóanyagcsoportokat vizsgál. A különféle szennyezések ezeken a vizsgálatokon fennakadnak - tájékoztatta lapunkat Leitold József megyei főállatorvos.

A fipronilt tartalmazó csávázószert nálunk közel tíz éve nem lehet használni, Hollandiában és Belgiumban idén szeptemberig még forgalomba hozhatják – mondta Leitold József
Fotó: a szerző

Ez az anyag jelenleg kutyák bolha- és atkairtószereként lehet használatban, bár a Hollandiában felhasznált szert eredetileg vetőmag csávázásra hozták forgalomba. - Ezt a csávázószert nálunk közel tíz éve nem lehet használni, Hollandiában és Belgiumban idén szeptemberig még forgalomba hozhatják. A magyar élelmiszer-biztonság ebből a szempontból jobb - tette hozzá a szakember.

Augusztus 2-án érkezett a figyelmeztetés az uniós gyorsriasztási láncon keresztül a szennyezett tojásról. Ilyenkor az egész élelmiszerláncban fokozott ellenőrzés kezdődik. Aztán az is kiderült, hogy hazánkba is érkezett a szennyezett tojást tartalmazó félkész termékből.

- A legfőbb kérdés ilyenkor az, hogyan kerülhetett a tojásba, amikor a tyúk közelébe sem mehetne. Gyorsan kiderült, hogy illegálisan használták tetűirtásra. A magyar illegális felhasználás is valószínűleg nem hivatalos csatornákon keresztül ebből a forrásból érkezett.

Markolóval öntik konténerbe a friss tojásokat egy gazdaságban a hollandiai Onstweddében
Fotó: MTI

- Ha szigorúan betartják az előírt állat-egészségügyi technológiát és figyelnek a ragályhordozó tárgyakra, akkor nem kell számítani az élősködők felszaporodására. Sokszor nem értik meg az állattartók, hogy a jó tartástechnológia és a járványvédelem fontosabb, mint egy pár százezer forintos gyógyszerkezelés, amivel már csak a tüneteket lehet enyhíteni. Egy illegális szer felhasználása látszólag jó eredményt hozhat, valójában katasztrófát okoz. Az elsődleges felelősség a vállalkozóké. Akik hamisított szerrel kezelték az állományukat, azok saját hatáskörben hívják vissza a termékeiket a kereskedelemből - fejezte be Leitold József.

A hatóság folytatja a vállalkozások és telepek fokozott ellenőrzését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!