Gecse

2016.09.15. 19:45

Itt bujkált Sobri

Gecse - A gecsei szőlőhegyet egykoron Kis-Somlónak nevezték, a helyi parasztok valamikor itt laktak. Száz-százötven évvel ezelőtt abból éltek, hogy a pápai piacra vitték a korai, majd késői érésű gyümölcsöket - mesélte a gecsei szüreti fesztiválon a Naplónak az egyik nádtetős pince szomszédságában Kalmár Ede helyi borosgazda.

Polgár Szilárd

- A gecsei szőlőhegy búvóhelye volt a híres bakonyi betyárnak, Sobri Jóskának. Csesztregi Pál pincéjében húzta meg magát, amikor a pandúrok üldözték. Ez nem legenda, hanem történelmi tény - mondta mosolyogva Kalmár Ede, majd a jelenről is szólt. - Jelenleg a szőlő-hegyen közel ötven pince van, közöttük több nádtetős. 1949-ben még 192-en laktak a területen, amely három dűlőből áll, most már mindhárom villamosítva van. Ezeket a régi gazdákról nevezték el, így van Bajusz-domb, Dobos-tag és Csont-fej is. A birtokokon nemes szőlőt termesztenek, van olaszrizling, kékfrankos, otelló, ezekből nagyon jó minőségű bor készül, hiszen a déli fekvésű földterületeket sokat süti a nap - tette hozzá.

A vidám szüreti fesztiválról a néptánc sem hiányzott Fotó: Polgár Szilárd

A napsütésből idén is bőségesen kijutott, hiszen a XVI. Gecsei szüreti fesztivált kegyeibe fogadták az égiek. Kora reggel zenés ébresztővel indult a program, ennek során lovas kocsik járták végig a falu összes utcáját, a hangszórókból pedig népzene szólt. Az ébresztést pálinkával, ropogós pogácsával köszönték meg a helyiek, akik szép számban vettek részt a hagyományos szüreti felvonuláson is. A 14 kocsiból álló szüreti menet a Kossuth utcán és a Rákóczi utcában állt meg, itt élő muzsikával, zsíros kenyérrel, borral és sütemény-nyel várták a vendégeket. A felvonulás a gecsei szőlőhegyre is felkapaszkodott, ahonnan a fesztiválsátorhoz érkeztek vissza a lovas kocsik.

- Tizenhat éve rendezzük meg a településen a szüreti fesztivált. A gecseiek nagyon aktívak, sütnek-főznek, és sokan részt is vesznek a felvonuláson, melynek alkalmával jelmezbe öltöznek, de rengetegen jönnek a környékbeli falvakból is - nyilatkozta lapunknak Istenes Gyula, Gecse polgármestere. - A Felvidékről, Békéről és Felsőpatonyból is érkeztek vendégeink. Ez egy kiváló kapcsolat
- jegyezte meg a település
vezetője, akitől megtudtuk, hogy az önkormányzat jóvoltából négyszáz főnek készült babgulyás ebédre.

A délutáni programok között számos színpadi fellépőnek tapsolhatott a közönség. A szüreti mulatságot utcabál zárta. - Igyekszünk minden korosztályt megszólítani. Szerencsére Gecsén megvannak a helyi sztárjaink, hiszen Papatyi-Tóth Tünde és Horváthné Hollenczer Anita is nagyon ismert énekesnő a régióban, illetve az énekkarunk is sokat szerepel a pápai járás településein - mutatott rá büszkén Istenes Gyula.

- Igyekszünk megóvni a nádtetős gecsei pincéket. A közelmúltban alakult egy hegyközség, és szeretnénk pályázati forrásból ezeket a több száz éves, értékes épületeket felújítani és megőrizni az utókornak - fogalmazott a polgármester.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!