Halimba

2012.04.25. 15:21

A név kötelez - Tudatos környezetvédelem a halimbai iskolában

Halimba - A halimbai Dr. Szalai Miklós Általános Iskola, mint Öko iskola a Föld napja alkalmából több olyan akciót is hirdetett tanulóinak, ahol környezetünk és Földünk védelmének fontosságára hívták fel a figyelmet.

Schvarzkopf Anita

Pálosiné Nagy-Katalin tagintézmény-vezető beszámolt arról, hogy az elmúlt hetekben a már használhatatlan elektronikai berendezések gyűjtését szorgalmazták. Ezeket a termékeket egy újrahasznosítással foglalkozó cég szállította el, és anyagilag is támogatja az iskola alapítványát. A hagyományos osztályok közötti papírgyűjtési verseny mellett, iskolaszépítési akciójuk során a virágok átültetésre kerültek, az iskola környéke tisztább és gondozottabb lett. A napközis tanulók játékos vetélkedőn ismerkedtek a szelektív hulladékgyűjtés fontosságával.

A környezetvédő és szépítő kis- és nagy diákok lelkesedése azonban nem csak erre az időszakra szól. Az Együtt a Jövőért Halimbán Egyesület kezdeményezésére évek óta folyamatosan gyűjtik és tapossák az alumínium és műanyag flakonokat. Ősszel fákat, cserjéket ültetnek az iskola udvarára, télen pedig a madáretetők kihelyezésével gondoskodnak a madarakról. Rendszeresen látogatják a Dr. Szalai Miklós házának udvarában kialakított tankertet, ahol további olyan környezetvédelmi tapasztalatokra tehetnek szert, mint a komposztálás, vagy a napenergiával történő gyógynövényszárítás folyamata. A minden év májusában megrendezendő Szalai Miklós Emlékversenyen, a térség iskoláinak tanulói versenyeznek "zöld" témakörökben. Az ötnapos erdei iskola pedig hazánk Nemzeti Parkjainak megismerésére nyújt lehetőséget.

Végül, de nem utolsósorban az iskola vezetője elmondta, hogy tanulóik aktív résztvevői olyan országosan is meghirdetett programoknak, mint a "Vesd bele magad" veteményezési, és a Pont Velem használtelem gyűjtő program, de a tanórák és szabadidős tevékenységek során is a környezettudatosságra buzdítják tanulóikat.

Pálosiné Nagy Katalin tagintézmény-vezető kiemelte, hogy az iskola nyitott és támogat minden olyan akciót és kezdeményezést, amely a gyerekek és a családok ezirányú szemléletformálását célozza meg, hiszen csak így válhat igényünké és természetessé az, hogy a környezetünkért nekünk is tennünk kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!