Legendás művész

2021.12.03. 16:49

Meghalt Bokor Tibor, az egykori Color együttes basszusgitárosa

A zenész családja tudatta a hírt.

December 2-án tragikus hirtelenséggel meghalt Bokor Tibor, az egykori Color együttes basszusgitárosa, énekese, a Féltelek című szám zeneszerzője – tudatta a család közleményét a sárándi önkormányzat a haon.hu cikke szerint.

Játszótér helyett zenélés

1967 tájékán három sárándi fiatal, a 16 éves Bokor Gyula, a 12 éves Bokor Tibor, a 10 éves Bokor Attila a szokásos játszótér helyett a zenét választotta időtöltésnek, és BOKOR együttes néven megalapították saját zenekarukat. Amikor pályaválasztás elé kerültek, Gyula és Tibor az orvosi hivatást választotta. Sikeres felvételi után kerültek a Debreceni Orvostudományi Egyetemre. 1975-ben az egyetemen csatlakozott hozzájuk Lámer Emil, és a BOKOR nevet a DOTE (Debreceni Orvostudományi Egyetem) névre változtatták, és mint házizenekar működtek. 1976-ban Pólya László is csatlakozott hozzájuk. Felvették a Color nevet, majd megnyertek egy országos, amatőr zenekaroknak hirdetett versenyt. 1977-ben a Color megnyerte a Ki mit tud?-ot, és ugyanebben az évben a Metronóm ’77-en második helyezést ért el. A Magyar Hanglemezgyártó Vállalat – Hungaroton – egy nagylemez felvételére kérte fel őket. Így ez az együttes volt az első vidéki zenekar, amely képes volt a kizárólag Budapestre centralizált könnyűzenei szakmába betörni.

1978-ban rögzítették első nagylemezüket, melyet nemes egyszerűséggel Colornak neveztek. 1981-ben felvették a második albumukat Új színek címmel. A legnagyobb sikert a Féltelek című sláger hozta, amelyet azóta többen is feldolgoztak.

Rövid pihenő után újabb kislemezt adtak ki Bohóc címmel, majd 1984-re elkészült a negyedik album is, de ez már nem adták ki: a korábbi, sikeres svédországi turnénak köszönhetően ismét meghívást kapott a zenekar egy rangos svéd turnéra, azonba nem kaptak rá kiutazási engedélyt. Ezért Gyula és Tibor összecsomagoltak, és Amerikába utaztak. Az elkészített lemezt az illetékesek zárolták, leállították a kiadási procedúrát.

Tibor és Gyula végül orvosként folytatták pályafutásukat, Attila filmrendező lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában