Bulvár-celeb

2023.08.28. 06:30

Vigyázzunk fürdőzés közben: nagyon durva meglepetéseket tartogat a Balaton

Még a jól úszókat is érheti meglepetés.

MW

A kép illusztráció!

Forrás: Somogyi Hírlap

Fotó: Lang Róbert

A Balatonban húzódó külső marásvonal veszélyes lehet a fürdőzőkre, különösen a gyerekekre. A belsőt pedig nem jelzi bója, ezért nagyon körültekintőnek kell lenni, életveszélybe is kerülhet az, aki nem számol vele.

Sokan azt gondolják, hogy akár több kilométernyire besétálhatnak a tóba, mindig leér a lábuk, ám a tónak közel sem olyan egyenletes a mélyülése, mint egy medencének – írja a Life.hu cikkében. 

Ugyanis a viharok és a hullámzás átrendezik a medret. A legnagyobb veszélyt a parttól pár száz méterre húzódó árokszerű marásvonal jelenti, ami különösen a déli parton hangsúlyos. Kellemetlen meglepetés érheti azokat, akik túlmennek a strandot jelölő bójákon, aztán egyszer csak eltűnik a lábuk alól a talaj. 

De van egy külső marásvonal is, ami a parthoz közelebb van.

Két marásvonal van a déli parton. Az egyik ez a hirtelen vonal, ami 150–180 centis vízmélységtől indul, viszont a parthoz közelebb is kialakul egy marásvonal a hullámzás miatt. Ott sokkal kisebb, mintegy félméteres mélyedést jelent. Ilyenkor látjuk azt, hogy ötven méterrel beljebb térdig ér a víz a másik fürdőzőnek, meg nekem is térdig ér, de köztünk lehet egy 50-60 centiméteres mélyedés. Ez a külső marásvonal. Amihez ráadásul még a kiemelkedések, az úgynevezett turzások is hozzájönnek, amelyeket a víz épít a mélyedésekből, a marásvonalból kiszabadult mederanyagból. A külső marásvonalból és a turzásokból kialakult mélyedés leginkább a gyerekeknek jelenthet veszélyt – gyakran látjuk, hogy a szülők a déli parton egyedül engedik be a gyerekeket, mondván, olyan sekély a víz

– mondta el Szakter Roland, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Balatoni Vízügyi Kirendeltségének geodéziai és térinformatikai referense a Vízimentők Országos Szakszolgálatának.

Illusztráció: Shutterstock

A belső marásvonal azokra veszélyes, akik vízibiciklivel mennek be messzire a parttól, és arról ugrálnak vagy csúszdáznak. Az első ugrásnál még azt érezhetik, hogy amikor beérkeznek a vízbe, van megbízható meder a lábuk alatt, de a következő ugrásnál már nincs, hiszen észre sem vették, hogy elsodródtak a marásvonal fölé. Itt már nem tudják fellökni magukat, amikor beérkeznek a vízbe, ezért pánikba eshetnek.

Az ugrálókat a turzások is veszélybe sodorhatják. Az egyik pillanatban még elég mély volt a víz egy fejeshez, ám a következőben már egy turzás fölé sodródhatnak. Ha valaki ilyenkor ugrik, a gerincét is törheti. A turzások mozognak, egy vihar után már egészen máshol lehetnek. 

A déli parton tehát nem ajánlatos fejeseket ugrani, még a parttól távol sem.

„A marásvonal helyzete nagyon lassan változik, leginkább olyankor, amikor nagyon sokáig nagyon sekélyvizes időszak van. Ilyen esetben a marásvonal egy kicsit »megy« a mélyebb víz felé, de többé-kevésbé állandónak tekinthető a pozíciója évről évre. Az nem úgy változik, mint a turzás” – mondta el a szakértő.

Nézze meg a Balatonban húzódó marásvonal térképét ide kattintva!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában