kiszámítható termelés

2021.09.18. 09:01

A következő két évtizedben is szükség lesz a földgáztüzelésű erőművekre

A megújuló energiaforrások ingadozó teljesítményének szabályozásához a következő két évtizedben is szükség lesz a földgáztüzelésű erőművekre, de azoknak meg kell felelniük a fenntarthatósági és klímapolitikai feltételeknek – fejtette ki Ságvári Pál, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese a GasNaturally vezetőivel folytatott tárgyalás után a hivatal közleménye szerint.

Debrecen, 2013. június 21. A Debreceni Kombinált Ciklusú Erõmû 2013. június 20-án. Az E.ON Hungária a Magyar Energetikai és Közmû-szabályozási Hivatal hozzájárulását kérte a debreceni és a nyíregyházi kombinált ciklusú erõmûvei mûködésének szüneteltetéséhez. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

A GasNaturally 2011-ben alakult brüsszeli székhelyű iparági szervezet. Tagsága magában foglalja a földgáz-kitermelés, -szállítás, -elosztás, -tárolás és -értékesítés olyan iparági szervezeteit, mint az EUROGAS, a Gas Infrastructure Europe, az Olaj- és Gázkitermelők Nemzetközi Egyesülete (IOGP), valamint a Nemzetközi Gáz Unió (IGU).

A MEKH közleményében jelezte: mivel az eddig elfogadott európai uniós jogszabályok üvegházhatást okozó gázkibocsátásra vonatkozó szigorú kritériumait a földgáztüzelésű erőművek nem tudják teljesíteni egyik napról a másikra, ezért a követelmények fokozatos bevezetéséről a GasNaturally javaslatcsomagot dolgozott ki.

Az egyeztetésen napirendre vett javaslatcsomaggal kapcsolatban Ságvári Pál elmondta azt is, hogy

a földgázra és a földgáztüzelésű villamosenergia-termelésre olyan áthidaló technológiaként kell tekinteni, ami alapvetően járul hozzá a megújulók rendszerbe illesztéséhez és a klímaátmenet megvalósításához.

A MEKH elnökhelyettese elmondta, hogy a földgáztüzelésű erőművek jelentős szerepet töltenek be a magyar villamosenergia-rendszerben. Magyarországon tavaly a villamos energia termelésénél a második helyen állt a földgáz, 28,1 százaléknyi részesedéssel. Rámutatott, hogy az erőművek egy része életciklusa végéhez közeledik, így különösen fontos, hogy legyen elég rugalmas kapacitás, ami részt vesz az évtized végéig várhatóan háromszorosára növekedő naperőművi termelés kiegyensúlyozásában.

A hivatal ezért kiemelt feladatának tekinti a rugalmas források bevonását elősegítő szabályozási keret kialakítását és fejlesztését – hangsúlyozta Ságvári Pál a közlemény szerint.

Borítókép: A földgázzal fűtött Debreceni Kombinált Ciklusú Erőmű

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában