díjtörténet

2021.10.11. 16:57

Kihirdették a közgazdasági Nobel-emlékdíj idei nyerteseit

Három, az Egyesült Államokban dolgozó tudós, a kanadai David Card, az amerikai Joshua D. Angrist és a holland Guido W. Imbens kapta meg az idei közgazdasági Nobel-emlékdíjat az ok-okozati összefüggések elemzéséhez nyújtott módszertani hozzájárulásukért – jelentette be hétfőn a Svéd Királyi Tudományos Akadémia.

Stockholm, 2021. október 11. Goran K. Hansson, a Svéd Királyi Tudományos Akadémia titkára (k), valamint Peter Fredriksson (b) és Eva Mork, az akadémia tagjai bejelentik, hogy a kanadai David Card, az amerikai Joshua D. Angrist és a holland-amerikai Guido W. Imbens (kivetítõn b-j) kapta meg az idei közgazdasági Nobel-emlékdíjat 2021. október 11-én a Svéd Királyi Tudományos Akadémiának a közgazdasági Nobel-emlékdíj odaítélésérõl döntõ bizottság stockholmi sajtótájékoztatóján. MTI/EPA/TT Hírügynökség/Claudio Bresciani

Forrás: MTI / EPA/ TT Hírügynökség

Fotó: Claudio Bresciani

A közgazdasági Nobel-emlékdíjat a svéd központi bank (Sveriges Riksbank) alapította 1968-ban, fennállásának 300. évfordulója alkalmából. Célja az Alfred Nobel által alapított díjak kiegészítéseként a közgazdaságtudomány terén elért eredmények elismerése. Elnevezése hivatalosan: a Svéd Nemzeti Bank Alfred Nobel Közgazdaságtudományi Emlékdíja, amelyet a Svéd Királyi Tudományos Akadémia ítél oda.

A legfiatalabb Nobel-díjjal járó, Gunvor Svensson-Lundqvist tervezte érem előlapján a díjalapító portréját a többitől eltérő szögből ábrázolták. Alatta a svéd központi bank emblémája, két egymást keresztező bőségszaru, körben a Sveriges Riksbank till Alfred Nobels Minne 1968 (A Svéd Nemzeti Bank Alfred Nobel emlékére) felirat látható. A hátlapon a díjat odaítélő testület jelképe, Észak Csillaga látható a Kungliga Vetenskaps Akademien (A Svéd Királyi Tudományos Akadémia) felirattal.

A kitüntetettek nevét a 66 milliméter átmérőjű, 18 karátos aranyból készült érme oldalába gravírozzák.

Ez egyszer galibát is okozott: 1975-ben a szovjet Leonyid Kantorovics és az amerikai Tjalling Koopmans érmét a díj átadásakor véletlenül összecserélték. Erre csak akkor derült fény, amikor a két tudós már hazautazott, és hosszas erőfeszítésekbe telt, mire a tévedést orvosolni tudták.

A kézzel írott svéd nyelvű diploma barna bőrbe kötött, egyedi tervezésű műalkotás, amely a kitüntetett nevét és az indoklást tartalmazza.

A díjjal az idén tízmillió svéd korona (mintegy 356 millió forint) összegű jutalom jár.

A díjat most 53. alkalommal ítélték oda, a 89 kitüntetett közül 25-en egyedül, 20 alkalommal ketten, 8 alkalommal hárman megosztva részesültek az elismerésben. Az eddigi legfiatalabb díjazott a francia-amerikai Esther Duflo, aki 2019-ben 46 évesen, a legidősebb az amerikai Leonid Hurwicz, aki 2007-ben 90 évesen kapta az elismerést. A ma élő legidősebb közgazdasági Nobel-emlékdíjas a 97 éves amerikai Robert Solow, akit 1987-ben tüntettek ki. Az első női kitüntetett 2009-ben az amerikai Elinor Ostrom volt, őt másodikként 2019-ben Esther Duflo követte.

A közgazdasági Nobel-emlékdíj esetén is van példa családi díjra: az első kitüntetett, az 1969-ben díjazott holland Jan Tinbergen öccse, Nikolaas Tinbergen 1973-ban megkapta az orvosi-élettani Nobel-díjat, az 1974-ben kitüntetett Gunnar Myrdal felesége, Alva Myrdal 1982-ben Nobel-békedíjban részesült. Két éve Esther Duflo és férje, az indiai-amerikai Abhijit Banerjee – a díj történetének egyetlen házaspárjaként – kapta meg a közgazdasági Nobel-emlékdíjat.

A magyar születésű tudósok közül 1994-ben az amerikai John C. Harsanyit (Harsányi János, 1920-2000) ismerték el

megosztott közgazdasági Nobel-emlékdíjjal a nem kooperatív játékok elméletében az egyensúly-analízis területén végzett úttörő munkásságáért.

Az elmúlt tíz év közgazdasági Nobel-emlékdíjasai

2011 – Az amerikai Thomas J. Sargent és Christopher A. Sims az ok és okozat a makrogazdaságban területén végzett empirikus kutatásaikért.

2012 – Az amerikai Alvin E. Roth és Lloyd Shapley a piactervezés gyakorlatának elemzéséért és a stabil piaci allokáció területén végzett kutatásért.

2013 – Az amerikai Eugene Fama, Lars Peter Hansen és Robert J. Shiller azokért az empirikus kutatásokért, amelyekkel – egymástól függetlenül – azt vizsgálták, hogyan lehet több évre előre jelezni a részvény- és kötvénypiaci árak változását.

2014 – A francia Jean Tirole a piaci erők elemzéséért, amellyel rávilágított, hogyan kell értelmezni és szabályozni olyan iparágakat, amelyekben csak néhány erős cég tevékenykedik.

2015 – A brit-amerikai Angus Deaton a fogyasztás, a szegénység és a jólét területein folytatott kutatásaiért.

2016 – Az amerikai-brit Oliver Hart és a finn Bengt Holmström a szerződéselmélet területén folytatott kutatásaikért.

2017 – Az amerikai Richard H. Thaler a viselkedési közgazdaságtan területén folytatott kutatásaiért.

2018 – Az amerikai William D. Nordhaus és Paul M. Romer a világgazdaság hosszú távú fenntartható növekedésével kapcsolatos munkásságáért.

2019 – Az indiai-amerikai Abhijit Banerjee, a francia-amerikai Esther Duflo és az amerikai Michael Kremer a globális szegénység enyhítéséért végzett munkájáért.

2020 – Az amerikai Paul R. Milgrom és Robert B. Wilson az árverések mechanizmusának elméleti és gyakorlati kutatásában végzett munkájáért.

Borítókép: Goran K. Hansson, a Svéd Királyi Tudományos Akadémia titkára (középen), valamint Peter Fredriksson (balra) és Eva Mork, az akadémia tagjai bejelentik, hogy a kanadai David Card, az amerikai Joshua D. Angrist és a holland-amerikai Guido W. Imbens (kivetítőn balról jobbra) kapta meg az idei közgazdasági Nobel-emlékdíjat 2021. október 11-én

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában