Egyenlőtlen feltételek

2023.07.19. 09:00

NAK: káros lenne az uniós gazdákra az EU-Mercosur kereskedelmi megállapodás

Az Európai Unió és a Mercosur államok – Argentína, Brazília, Paraguay és Uruguay – között kötendő kereskedelmi egyezménynek súlyos következményei lehetnek az uniós mezőgazdaságra.

MW

Illusztráció/ A drónnal készített felvételen búzatábla az erdélyi Ajton település határában

Forrás: MTI

Fotó: Kiss Gábor

A megállapodás miatt tovább romlanának az egyébként is egyenlőtlen versenyfeltételekre, hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az uniós mezőgazdasági szervezeteket tömörítő COPA-COGECA az MTI-nek eljuttatott közleményben. A szervezetek szerint a 2019-ben létrejött elvi megállapodás nem veszi figyelembe azt a változó környezetet, amelyben a mezőgazdaság manapság a világjárvány és az ukrajnai háború hatásait követően működik, figyelmen kívül hagyja azokat a változásokat, amelyek az EU zöld megállapodásából, a Green Dealből, illetve a Farm to Fork - Termőföldtől az Asztalig - stratégiájából erednek.

Felidézték, hogy Lula, brazil elnök az év elején világossá tette, hogy nem akarja – vagy nem tudja – támogatni azt a magas szintű környezetvédelmi kötelezettségvállalást, amelyet az EU a Mercosur-megállapodással párhuzamosan szeretne.

 Úgy tűnik, hogy geopolitikai okokból és egyes iparágak érdekében az Európai Bizottság kész szemet hunyni a mezőgazdasági ágazatra gyakorolt hatás és a negatív megítélés felett, amikor a következő európai választásokra készülnek

 – fogalmaztak.

A két szervezet szerint az EU nem írhatja elő ugyanazokat a mezőgazdasági termelési normákat a Mercosur-országoknak, amelyeket a saját gazdáira akar kényszeríteni, ez pedig hátrányosan érintheti az uniós termelőket.

A NAK a COPA-COGECA-val együtt támogatja a nemzetközi kereskedelmet, feltéve, hogy az tisztességes, kiegyensúlyozott és átlátható

 – hangsúlyozták.

A gazdák képviseletei végül felszólították a bizottságot, hogy mihamarabb kezdjen el foglalkozni "ezekkel az alapvető kérdésekkel" – írták végül a közösen jegyzett közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában