Évvégi ínyencség

2018.12.22. 08:00

Ritkán játszott Ravel-műveket mutat be a Kolozsvári Magyar Opera

Az igazi kihívás a rendezői ötletek és zene közötti egyensúly megtalálása.

Forrás: maszol.ro

Fotó: Bíró István

Ritkán játszott Ravel-művek romániai bemutatójával zárja az évet a Kolozsvári Magyar Opera. Az intézménnyel egy épületben működő Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgató-rendezője, Tompa Gábor először dolgozott a szomszéd társulattal. A hosszú együttélés utáni házasság biztosabb, mint a gyors házasság, ami válással végződhet – kommentálta Tompa Gábor a régóta tervezett együttműködést.

A színházi rendező egyébként külföldön több operát rendezett, legutóbb Szlovéniában Dmitrij Sosztakovics Kisvárosi Lady Macbethjét, Kolozsváron csak Mozart Don Giovanniját a Nemzeti Operában. Ravel két egyfelvonásos operáját, amelyeket ugyanabban a díszletben játszanak, a fia ötletéből kiindulva ő maga javasolta az opera vezetőségének,

Szép Gyula igazgató és Selmeczi György művészeti vezető, az előadás karmestere pedig lelkesen üdvözölte a Romániában korábban nem játszott műveket, derült ki a szerdai sajtótájékoztatón. Selmeczi György, aki egyébként Tompa Gábor Kínai védelem című 1999-es filmjének zenéjét szerezte, hangsúlyozta, azért is örült a javaslatnak, mert a nemzetközi opera-repertoár néhány biztos közönségsikerre, olasz slágerre redukálódik, a francia, orosz, német (Mozartot kivéve) operairodalom pedig mellőzött.

Maurice Ravel (1875-1937) Pásztoróra (L'heure espagnole) című operája egy szerelmi négyszög, amely a spanyol inkvizítor, Torquemada nevét viselő órásmester házában játszódik, ahol a gyermektelensége ellenére beszédesen Concepciónnak nevezett feleség szerelmi kalandjait éli.

A gyermek és a varázslatok (L’Enfant et les Sortilèges) címszereplője házi feladat helyett mással foglalkozik, az anyja pedig büntetésből szobafogságra, száraz kenyérre és cukor nélküli teára ítéli, ő pedig lázadásként a játékait kínozza, akik életre kelnek, és felhánytorgatják neki gorombaságát.

Bár az előadásban összekapcsolták, a két opera különbözik, a Pásztoróra inkább egy Feydeau-bohózathoz áll közelebb, groteszk vaudeville, A gyermek és a varázslatok pedig egyfajta szürrealista látomás, mondta el Tompa Gábor. A rendező két irányt lát a nemzetközi operaszíntéren: a klasszikus irányzat rendező-ellenes, nincs benne semmi ötlet, az énekesek illusztratív díszletek előtt lépnek fel, a másikban pedig a látvány a hangsúlyos, a vizuális ötleteknek pedig gyakran nincs közük a zeneműhöz.

Az igazi kihívás a rendezői ötletek és zene közötti egyensúly megtalálása, fogalmazott Tompa, ami Ravel esetében azért is érdekes, mert rendkívül pontosan, képileg” fogalmaz a zenében. A zenei struktúra nem engedi meg, hogy lubickolj egy jelenetben – mondta a rendező.

Concepción szerepe egy világjárta énekesnőnek is kihívás, derült ki Kele Brigitta megjegyzéséből. Mint mondta, megijedt, mert különös odafigyelést és koncentrációt igényelt a darab. Ezzel együtt mindenféle Verdi és Puccini után (legutóbb Németországban énekelte Desdemóna szerepét Verdi Otellójából) jól esett a vidám, humoros darabban játszani, jegyezte meg a művésznő.

Kele Brigitta Covacinschi Yolandával kettős szereposztásban lép fel a darabban, a további szereposztás tagjai Bardon Tony, Peti Tamás Ottó, Pataki Adorján, Laczkó V. Róbert, Veress Orsolya, Sándor Árpád, Pataki Enikő, Szabó Levente, Székely Zsejke, Barabás Zsuzsa, Fülöp Tímea, Antal Lívia, Rétyi Zsombor, Hary Judit és Vigh Ibolya.

A díszletet a Kolozsvári Állami Magyar Színház gyakori díszlettervezője, Carmencita Brojboiu dolgozta ki, mint Szép Gyula elmondta, ez a Kolozsvári Magyar Opera eddigi legdrágább díszlete. Kopott polgári enteriőrről van szó, amely néha átcsúszik irreálisba, fogalmazott Carmencita Brojboiu. A mozgásművész Jakab Melinda, a hangversenymester Barabás Sándor és Ferenczi Endre, a karigazgató Kulcsár Szabolcs, a korrepetitor Incze G. Katalin és Horváth Zoltán, a fényterv Maier Sándor munkája, a pirotechnikáért Ledniczky Béla felel, az ügyelő Vincze Beáta, a rendező munkatársa Venczel Péter.

A gyermek és a varázslatok című operában közreműködik a Kolozsvári Magyar Gyermekkórus is. A Bethlen Gábor Alap támogatásával megvalósult előadás bemutatója december 27-én lesz.

Borítókép: Kele Brigitta énekművész és Tompa Gábor rendező.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában