A felkelő nap országa

2019.01.09. 12:17

Fazekas István nyerte az Inter Japán Aranyserleget

A magazin által kiírt pályázat célja a japán-magyar kulturális kapcsolatok erősítése volt. A Jókai-díjas magyar szerző Ne fáradj követni az ősök lábnyomát! című, Macuó Baso költészete nyomán a haiku versformát vizsgáló tanulmányával érdemelte ki a díjat.

Fazekas István Váci Mihály-díjas és Jókai-díjas költő, író, műfordító és drámaíró nyerte el a tokiói székhelyű Inter Japán Magazin pályázatának fődíját. A nemzetközi szakmai bizottság több mint 350 pályázó közül választotta ki a győztes alkotást. A II. díjat Lazarev Oleg Alekszandrovics kapta Az orosz tajga a Felkelő Nap országának fényében című írásáért, a III. díjat Veres Tamás A tudás hatalom című esszéjéért, Béres Attila pedig különdíjat érdemelt ki a Gróf Széchenyi Béla japán expedíciója című munkájával – számol be róla a Magyar Idők.

Ismertetik: Fazekas díjnyertes tanulmányában Macuo Basó költészete kapcsán az egyik japán versformát, a haikut vizsgálja, és felvázolja a japán történelemnek azt a korszakát, amikor a japán nyelv a kulturális életben a kínai mögé szorult. A fődíjas szerző rámutat arra is, hogy a haiku Macuo Basó (1644–1694) tartalmi reformjainak hatására kezdett el virágozni.

„Basó megfosztotta a haikut addigi felszínes humorától, s vándorlásai során egyre határozottabb művészetfilozófiai alaptételévé vált, hogy a haikut olyan mélységekkel gazdagítsa, amelyben a művészet és a valóság együttesen ad képet az egyébként csak töredékesen ábrázolható emberi létről.

Reformja a japán líra modernné válását és egyben a zen életszemlélet és gondolkodás népszerűségének fellendülését eredményezte a XVIII. század fordulójára.

A haiku mint versforma az egyszerűségnek, a természetességnek, a filozófiai magasságnak és gondolati mélységnek csodálatosan összetartozó és örökösen egymásba forduló kapcsolatát testesíti meg” – fejti ki.

Fazekas István költő, író, dramaturg a Magyar Írószövetség székházának dísztermében 2015. március 3-án.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Fazekas István felidézi: „Basó életszemléletét és művészetfilozófiáját erősen meghatározta az, amiről röviden egykor így fogalmazott:

»Ne fáradj követni az ősök lábnyomát! Keresd azt, amit ők is kerestek!«”

Fazekas István a Pozsgay Imre által alapított Stádium Társadalmi és Kulturális Hírlap főszerkesztője, jogi diplomáját a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán, teológusi diplomáját pedig a Selye János Egyetem Református Teológiai Karán szerezte meg – áll a Magyar Idők cikkében.

Borítókép: Hokusai: Macuo Basó portréja. Fotó: Wikimedia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában