Magyar Filmdíj

2019.04.30. 15:04

Borbás Marcsi: az embereket érdeklik a tradíciók

Jó az üzenete annak, hogy az eleven Húsvét című Gasztroangyal-epizód közönségdíjat kapott a televíziós forgalmazású alkotások között.

Budapest, 2015. július 3. Borbás Marcsi, a közmédia Gasztroangyal címû mûsorának vezetõje, a rendezvény háziasszonya beszél a Derby és Gasztroangyal Fesztivál megnyitóján a budapesti Kincsem Parkban 2015. július 3-án. A háromnapos rendezvényen az érdeklõdõk hagyományos magyar ízekkel, hungarikumokkal és a lóversenysport élményével ismerkedhetnek. MTI Fotó: Marjai János

Forrás: MTI

Fotó: Marjai János

A Magyar Filmdíj „óriási igazolása annak, hogy az embereket érdeklik a vallási, történelmi, kulturális hagyományaink” – mondta Borbás Marcsi műsorvezető annak kapcsán, hogy Az eleven Húsvét című Gasztroangyal-epizód közönségdíjat kapott a televíziós forgalmazású alkotások között az 5. Magyar Filmhéten.

„Ezt a díjat együtt nyertük mindazokkal, akik nem csak ápolják, hanem meg is élik hagyományaikat, legyenek azok vallási, történelmi vagy kulturális tradíciók”

- fogalmazott Borbás Marcsi az MTI-nek, hozzátéve: a film jól példázza, hogy nem minden műsor unalmas, amely a hagyományok megőrzését mutatja be,

így a Gasztroangyal különkiadásának közönségsikere annak is köszönhető, hogy a 65 perces vallási témájú film tele van humorral, érzelemmel, különlegességekkel.

Borbás Marcsi felidézte, hogy már évek óta szerettek volna dokumentumfilmet készíteni a húsvéti ünnepkörről Erdélyben. A tavaly rögzített műsor óriási előkészítést igényelt, minden élő volt, pontosan tudni kellett mikor, hol, mi történik. A forgatáson folyamatosan négy kamerával, két szerkesztővel dolgoztak – fűzte hozzá.

Elmondta, hogy a film központi helyszíne Csíkmadaras, ahol évszázadok óta hűen őrzik és élik meg őseik hagyományait. Így a faluban évről-évre összegyűlnek például a rózsafüzér-társulatok tagjai, hogy az asszonyok közösen készítsék el a böjtös töltött káposztát.

Az epizód egy ott élő család segítségével meséli el a húsvéti szokások rendjét nagycsütörtöktől kezdve egészen az ünnep csúcspontjáig.

A Szögi Lackó által rendezett film bemutatja a húsvéti ételáldást és -szentelést is Csíkszeredában,

ahol az ünnep reggelén a város főterén asszonyok, gyerekek és férfiak ezrei várják sorokba rendeződve, hogy nagy gonddal elkészített ételeiket a püspök megáldja – mondta a műsorvezető.

Borítókép:

Borbás Marcsi, a közmédia Gasztroangyal című műsorának vezetője, a rendezvény háziasszonya beszél a Derby és Gasztroangyal Fesztivál megnyitóján a budapesti Kincsem Parkban 2015. július 3-án.

Fotó: Marjai János

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában