Online is követhető

2022.09.05. 11:31

Megkezdődött az 5. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny

Megkezdődött a Zeneakadémia ötödik Marton Éva Nemzetközi Énekversenye, az elő- és középdöntőket követően a Nagyteremben szombaton tartják az eredményhirdető döntőt, vasárnap az operaházi gálán a különdíjasokat jelentik be.

Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes beszél a III. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny megnyitóján a budapesti Zeneakadémián 2018. szeptember 10-én. Mellette Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora, Vittorio Terranova, a F. Tagliavini énekverseny művészeti igazgatója, a zsűri tagjai.

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

A kötelező repertoáron Liszt-dalok mellett számtalan operaária szerepel a népszerű művektől a kevéssé ismertekig. 

A Zeneakadémia Solti termében hétfőtől szerdáig tartó öt elődöntőre és a csütörtöki két középdöntőre a belépés ingyenes, regisztrálni sem kell. E fordulókban zongorakísérettel állnak pódiumra a versenyzők. Jegyek még elérhetők a Nagyteremben tartandó, szombati eredményhirdető döntőre és a vasárnapi, operaházi gálára, amelyen a különdíjasokat jelentik be - áll a Zeneakadémia közleményében.   

Mint írják, e két eseményen a Magyar Állami Operaház zenekarával és Kocsár Balázs vezényletével lépnek fel a fiatal művészek.   

Az élő internetes közvetítésnek köszönhetően a világ minden pontjáról követhetik a versenyfolyamot az érdeklődők. A részletes program és információk megtalálhatók a martoncompetition.hu portálon.

"Fontos, hogy a verseny idején békességben legyünk, egymásra figyeljünk, segítsük egymást" - idézik a közleményben Marton Éva operaénekest, aki a fiatalokat bíztatva hozzátette: a fiatal művészek jó munkával, nagyszerű előadással kitűnhetnek, ezért ragadják meg a lehetőséget, hogy észrevegye őket a világ.   

A művész bejelentette, hogy 

ettől az évtől köztársasági elnöki különdíjat is kiosztanak a legjobb Liszt-előadónak. 

Ezt és a Marton Éva-különdíjat is a gálán vehetik át a versenyzők. Mint rámutatott, elképzelhető, hogy e két elismerést olyan versenyző kapja, aki még a döntő előtt kiesik.   

Az élő fordulókra 50 versenyző regisztrált, ők az öt elődöntőben mutatkoznak be a közönség előtt. Szerda este derül ki a középdöntőkbe jutottak névsora, csütörtök este pedig az, hogy közülük kik kerültek a döntőbe.   

A több mint 70 ezer euró összdíjazású, a magyar kormány támogatásával megvalósuló verseny nemzetközi zsűrijében Marton Éva elnökletével ismét az operavilág magyar és külföldi kiválóságai foglalnak helyet: Miguel Lerín, az egyik legbefolyásosabb művészeti menedzser; Peter Mario Katona, a londoni Royal Opera House casting directora; Anatoli Goussev ukrajnai születésű, Olaszországban élő és dolgozó tenor, énekmester; Vittorio Terranova olasz tenor; Dmitrij Vdovin, a Bolsoj Színház ifjúsági operaprogramjának igazgatója; Meláth Andrea mezzoszoprán, a Zeneakadémia Ének Tanszékének vezetője; valamint Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója - áll a közleményben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában