Elismerés

2024.04.09. 10:45

Donald Trump levélben köszöntötte Mága Zoltánt

Személyes gratulációval, díszlevélben köszöntötte 50. születésnapja alkalmából Mága Zoltán Liszt Ferenc-díjas hegedűművészt Donald Trump korábbi amerikai elnök, aki szívébe zárta a művész játékát tavaly decemberben, a Republikánus Klub hagyományos évzáró gáláján.

MW

Mága Zoltán és Donald Trump tavaly decemberben a Republikánus Klub hagyományos évzáró gáláján

Mága Zoltán nem ismeretlen a tengerentúli művészvilág és a közönség számára: a PBS csatornán sugárzott két önálló show-műsora, az évente rendezett amerikai és kanadai turnésorozata komoly médiafigyelmet és a zenekedvelő hallgatóságtól kimagasló érdeklődést kap. Így volt ez akkor is, amikor a művész Manhattanben, az Amerikai Egyesült Államok egyik legrégebbi Republikánus Klubjában megrendezett gálán zenélt, s előadásával elvarázsolta Trumpot.

Mága Zoltán és Donald Trump tavaly decemberben a Republikánus Klub hagyományos évzáró gáláján

Rendkívül nagy megtiszteltetés számomra, hogy a világ egyik legbefolyásosabb személye, Földünk egyik legerősebb és legnagyobb országának korábbi vezetője a gálaesten – az ünnepi asztalától szinte elsőként felállva – vastapssal köszönte meg az előadásomat, majd odahívott és baráti kézfogással gratulált

mondta a Blikknek a Prima Primissima díjas hegedűművész.

A volt elnök pedig Mága évfordulójáról sem feledkezett meg: még február 19-én személyesen aláírt levelében köszöntötte 50. születésnapján az általa hihetetlenül tehetségesnek tartott magyar művészt, örömteli pillanatként felidézve a decemberi találkozásukat. A volt amerikai elnök – a felesége, Melania Trump nevében is – Isten áldását kérve jó egészséget és boldogságot kívánt a magyar művésznek.

Donald Trump születésnapi jókívánságai Mága Zoltánnak
Donald Trump születésnapi jókívánságai Mága Zoltánnak
Forrás: MW

A legrangosabb magyarországi művészek és politikusok gratuláltak az Érdemes Művész címmel is kitüntetett Mága Zoltánnak. 

A Pesti Vigadóban február 20-án rendezett ünnepi koncertjén Mága Zoltánt, mint a magyar zenei kultúra nagykövetét levélben köszöntötte Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke. 

A kormányfő üdvözletében úgy fogalmazott: 

Mága Zoltán művészi és karitatív tevékenysége során sokakat emlékeztetett arra, hogy a zene olyan varázslatos erő, amely a háborúk sújtotta világban is képes az emberekben felerősíteni a béke, a szeretet és az összetartozás érzését.

Szintén levélben köszöntötte a művészt születésnapja alkalmából Arthur Schneier, New York Állam főrabbija is, akit a hegedűművész korábban 90. születésnapján az ENSZ-palotában, az Amerikai Egyesült Államok vallási vezetőivel, valamint a világszervezet főtitkárával és csaknem 50 ország nagykövetével együtt köszöntött. A főrabbi jókívánságai mellett ezúttal is kifejezte köszönetét Mága Zoltánnak, amiért a világ számos pontján tartott koncertjein mindig kiáll a rasszizmus és az antiszemitizmus ellen.

Arthur Schneier főrabbi születésnapi jókívánságai Mága Zoltánnak
Forrás: MW

 A hegedűművész április 27-én az MVM Dome-ban tartja születésnapi nagykoncertjét, amely egy különleges életútkoncert is egyben.

Mága Zoltán Donald Trumpnak szóló hegedűjátékát itt tudja meghallgatni, megtekinteni:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában