Magyar Parasport Napja

2020.02.22. 20:07

Az elszántságot és a kitartást ünnepelték az Olimpiai Parkban

A parasport ma már a magyar sport egyik teljes jogú szakága, amely ugyanúgy megérdemli az elismerést, mint bármelyik másik terület, amellyel kiemelten kell foglalkoznunk – hangsúlyozta Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára a Magyar Parasport Napja alkalmából szombat délelőtt az Olimpiai Parkban tartott ünnepségen.

Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára beszédet mond a magyar parasport napja alkalmából rendezett koszorúzáson a magyar paralimpiai bajnokok neveit felsoroló emlékfalnál a budapesti Olimpiai Parkban 2020. február 22-én.

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

Az eseményen elhangzott: 2017 végén az Országgyűlés egyhangúlag szavazta meg, hogy február 22-e legyen a Magyar Parasport Napja, mivel 1970-ben e napon alakult meg a Halassy Olivér Sport Club.

Noha ez az esemény leginkább az emlékezést szolgálja, ugyanakkor mindannyiunk figyelmét a parasport és hősei felé irányítja

mondta Szabó Tünde, majd arról beszélt, hogy nem lehet elégszer hangsúlyozni a parasportolók elszántságát, kitartását, és nem kell ahhoz érmesnek vagy paralimpiai bajnoknak lenniük, hogy példaként tekinthessenek rájuk. Beszélt arról, hogy a modern kor gyermekeit egyre nehezebb rávenni a mozgásra, a magas szintű sportolásra, de igenis érdemes megmutatni az olyan pályafutásokat, mint amilyen például az úszó Vereczkei Zsolté, aki hét egymást követő paralimpiáról tért haza érmesként.

Tudjuk, sok még a tennivaló, hogy a mindennapok valóságában, a sportpályákon kívüli világban is úgy élhessék az életüket a parasportolók, hogy elmondhassák: nincsenek előttük akadályok amiért nekünk, sportvezetőknek sokat kell tennünk!

fogalmazta meg az államtitkár, majd örömét fejezte ki, hogy egyre több neves szakember vállal szerepet a parasportolók felkészítésében, így a magyar parasport is lépést tud tartani a hatalmas fejlődéssel, mely világviszonylatban jellemző a sport területére.

A mai ünnep arra kell emlékeztessen bennünket, hogy nem létezik lehetetlen helyzet, csupán elegendő elszántság kell, egészséges szellemiségre és rendíthetetlen hitre van szükségünk

emelte ki Szabó Tünde.

Becsey János, az 1992-es barcelonai paralimpián aranyérmes úszó, a Magyar Paralimpiai Bajnokok Klubjának elnöke köszönetet mondott azért, hogy már harmadik alkalommal emlékezhetnek meg a régi bajnokokról az Olimpiai Parkban található Paralimpiai Bajnokok falánál.

A parasport bajnokaitól megtanulhatjuk, hogy nem lehet kifogást keresni, ha sportolásról van szó

hangsúlyozta Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke.

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke arról beszélt, hogy ezúttal 17 település hivatalos programmal ünnepli meg a Magyar Parasport Napját. Megemlítette, hogy az emlékfalon található aranyérmesek közül az első aranyat Tauber Zoltán asztaliteniszező szerezte 1976-ban Torontóban, a legutóbbit Tóth Tamás úszó 2016-ban Rio de Janeiróban hárman már végleg eltávoztak, majd hozzátette, hogy az épek olimpiáján két olyan magyar versenyző lett aranyérmes, aki valójában parasportolónak nevezhető: Halassy Olivér, aki amputált lábbal lett vízilabdában olimpiai bajnok, illetve Takács Károly sportlövő, akinek egy, a kezében felrobbant gránát szétroncsolta a jobb kézfejét, ám bal kézzel is megtanult lőni, és megvédte címét.

Az esemény zárásaként mécseseket gyújtottak és koszorúkat helyeztek el a paralimpiai és olimpiai bajnokok falánál.

Borítókép: Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára beszédet mond a magyar parasport napja alkalmából rendezett koszorúzáson a magyar paralimpiai bajnokok neveit felsoroló emlékfalnál a budapesti Olimpiai Parkban 2020. február 22-én

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában