koronavírus

2020.06.29. 16:00

Betegség után a Balatonnál pihen Szerednyey Béla

Úgy tűnik, Szerednyey Béla márciusban a COVID-19-cel harcolt. Amint felépült, már ment is vitorlázni, mert annál semmi sem lehet fontosabb.

Budapest, 2016. április 6. Szerednyey Béla Jászai Mari-díjas színész, rendezõ, érdemes mûvész a Hogy volt?! címû tv-mûsor felvételén, az MTVA Kunigunda utcai gyártóbázisának 3-as stúdiójában. A mûsorban a február 25-én elhunyt Psota Irén, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színmûvésznõ, érdemes és kiváló mûvész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja szerepeit idézték meg. MTVA Fotó: Zih Zsolt

Fotó: MTVA Fotó: Zih Zsolt

Hogy viselte a bezártságot?

Sok bajom nem volt vele. Először is lebetegedtem, valószínűleg attól, hogy nem mehettem színpadra. (nevet) Köhögtem, de nem volt magas lázam, csak hőemelkedésem, az viszont két hétig mindennap. Hívtam a háziorvosomat, kérdezte, hogy mit szeretnék: akarok-e híres lenni, hős, kijön a mentő, a sajtó, vagy ülök a fenekemen itthon, és kész. Úgysem lehet mit tenni, a koronavírusra még nincs ellenszer. Ha az, akkor az, ha nem, akkor nem. Miután, ahogy egy Görgey-darabban mondtam: „nem szoktam turnézni a bánatommal”, szép csendben gyógyulgattam otthon.

Nagyon félt?

Nem, talán mert nem ment fel a lázam. Azóta persze megtudtam, hogy sok fertőzöttnek volt csak hőemelkedése. A lányom és a feleségem elvesztette a szaglását, ízlelését, így valószínűleg átment a családon. De nekik még az enyémnél is erősebb az immunrendszerük, majdnem tünetmentesek voltak. A lá­nyom köhögött pár napig, ennyi volt. Aztán kész, vége lett nálam is.

Nem érdekli, hogy tényleg átment-e önön a koronavírus?

Nem nézettem meg azóta sem. Az biztos, ilyen hosszan tartó influenzám sosem volt. Igazából nem érdekelt. Az immunrendszerem erősítettem, vita­min­nal, rengeteg teát ittam, min­den házi gyógymódot be­ve­tettem. Szép lassan elmúlt, csak a köhögés maradt. Akkor jött a gyógyvíz, amit egy hideg inhalálóból belélegeztem. Három hét alatt múlt el.

Na és aztán?

Kezdődött a projekt, hogy Nagy Sanyi és a barátai megveszik a régi hajómat. Le kellett vizsgáztatni, bedaruzni a vízbe, fel kellett újítani. El voltam foglalva, rohangáltam le a Balatonra. A munkavégzés engedélyezett volt, én pedig Alsóörsön dolgoztam.

Most nincs hajója?

Van a közös hajónk Barabás Kiss Zoltánnal (BKZ), amit a tengerre építettünk. Nagy Sanyi kollégámnak a régi hajómat adtam el, ami három éve állt egy kertben. Sanyi ezt az időt kihasználva megtanult vitorlázni is, levizsgázott. Másnak nem is akartam eladni, csak ismerősnek. Szerelem volt ez a hajó, 20 év az életemből, úgy is újítottam fel, hogy ne érje szó a ház elejét.

Amúgy hogy telik a nyara?

Lemegyegetek a Balatonra, ha jó idő van. Ha másnapra mondanak jó időt, még este, hogy ne álljak a dugóban. Alsóörsön elvagyunk, Zoli dolgozik, én meg vagy kihajózom, vagy a kikötőben vagyok. Lassan elkezdünk próbálni egy új darabot, a Játékszín pedig már kezd játszani, megvolt a társulati ülés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!