degeneráció

2017.11.29. 11:30

Szemünk makulájának romlása gyakori probléma

Egy friss szemorvosi bemutatóanyag a makuladegeneráció gyakori előfordulásáról ír, tényeket közöl a betegséggel kapcsolatban, valamint a rizikófaktorok ismeretében a korai diagnózis felállításának szükségességét hangsúlyozza.

Borsos Renáta Magdolna

Forrás: Pixabay

A makula a szem hátsó részén található terület, amely az éles látásért felel. Az idősebb embereknél nagyobb a makuladegeneráció előfordulásának esélye. A betegség évek alatt rombolja az éles látást, viszont hosszú a lappangási ideje. Statisztikai adatok szerint a nőknél, a világos bőrű és szemű egyéneknél magasabb számban fordul elő. Nem árt, ha tudjuk, hogy a látás romlását számos kockázati tényező szintén negatívan befolyásolhatja. Ezek között van például a dohányzás, a túlsúly, továbbá a magas vérnyomás szintén.

Kutatások azt ugyancsak bizonyították, hogy az étrend fontos szerepet játszik a szem egészségének megőrzésében. Olyan ételek fogyasztása javasolt, amelyekek magas az omega-3 zsírsav és cinktartalma és A, C, és E vitaminban is szintén gazdagok. A legfontosabb természetesen itt is, mint minden betegségnél, a korai diagnosztizálás, amely segíthet megvédeni a látást.

A rendszeres szűrővizsgálat hatékony módszer és mindenki érdekét szolgálja, érdemes tehát odafigyelni a szemünk világára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában