Bálint Bánk pszichológus

2018.02.27. 07:20

A gyereknek szüksége van az apai kontrollra

Nagyon sok családban hiányzik a férfi, vagy, ha van is benne, nem tölti be a hagyományos, szabályozó szerepet - hangzott el egy előadáson.

Szendi Péter

A házasság hete keretén belül tartott előadást Bálint Bánk pszichológus a faluház tanácstermében. A népszerű szakember azokat a jóra törekvő embereket próbálja segíteni, akik valami miatt el-akadtak személyes dolgaik, társas viszonyaik javításában. Évtizedek óta gyakorolja a pszichológiai tevékenységet, tapasztalataira építve számos tanulmányt írt, több nyilvános fórumon szerepelt.

Többen egy kézlegyintéssel elintézik manapság, hogy a házasság mint intézmény elavult. Ennek ellenére sok párt érdekelt az esemény. Bálint Bánk családterápiás tapasztalataiban figyelt fel rá, hogy nagyon sok családban hiányzik a férfi, vagy, ha van is benne, nem tölti be hagyományos, szabályozó szerepet, és nem kontrollálja kellőképpen a gyermekeket, a család dolgait. Feltette a hallgatóság számára is a költői kérdést: hova tűntek el a férfiak, illetve mitől bizonytalanodtak el? Ízelítőül néhány válasz: Manapság az egyenjogúság – amely teljesen rendjén való – sokak számára nehezen megkülönböztethető az egyformaságtól. A női nem repertoár-jába olyan tevékenységek is bekerültek, amelyeket korábban csak férfiak töltöttek be. A demokratikus társadalmak egyre kevesebb előjogot adnak a férfiaknak.

Bálint Bánk pszichológus szerint Veszprémben és környékén – beleértve Felsőörsöt is – méltóképpen megemlékeztek a házasság hetéről. A női szerepekről azért nem beszélt kategorikusan, mert manapság a férfiak gyengültek, ők bizonytalanodtak el, a nők még mindig jobban betöltik a funkciójukat. Az emancipáció vadhajtásának köszönhetően már a nők is ott tudják hagyni a családot, de ez elenyésző mértékű. Az apák azonban jelentős mértékben szerepválságba kerültek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában