Belefőzhetjük akár a húslevesbe is

2018.02.07. 10:00

Természetes gyógyírünk a fekete retek

Az őszi-téli zöldség gyógyító hatását már az ókori Egyiptomban felismerték, de ma kevesen ismerik.

Borsos Renáta

A fekete retek jó élettani hatása évszázadok óta ismert Fotó: Borsos Renáta

Írásos feljegyzések szerint annak idején a piramisokat épí-tő rabszolgáknak adták azért, hogy erejüket megtartsák. A népi gyógyászatban is évszázadok óta alkalmazzák a fekete retket számos panasz orvoslásra. Egyebek mellett kiváló emésztésjavító, epekőképződés-gátló, illetve féreghajtó, de ugyancsak hatásos megfázásos megbetegedésekben, köhögés ellen, jó a rekedtség megszüntetésére. Illóolajban, fehérjében, továbbá szénhidrátban gazdag.

Magas a C-vitamin-, kalcium-, vas- és foszfortartalma, erős immunrendszer-erősítőnek bizonyul, így hatékony lehet az influenzás időszakban védekezésképpen, vagy akár a betegség esetén ki- egészítő táplálkozásként, a gyorsabb felgyógyulás érdekében.

A fekete retek jó élettani hatása évszázadok óta ismert Fotó: Borsos Renáta

A fekete retek alakja lehet hosszúkás vagy kerek, gumója fekete, héja vastag, mely alatt a hús hófehér. A kesernyés és csípős ízvilág azt mutatja, hogy gazdag mustár-olajban és egyéb antioxidáns hatású vegyületekben.

Lúgosító hatással is bír, segít az egészségtelen anyagcseretermékek eltávolításában. A fekete retek gyökerét belefőzhetjük a húslevesbe a gyökérzöldségek mellé, hogy még tovább gazdagítsuk az amúgy is gyógyító hatású levest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában