Álma egy saját kutatócsoport

2018.04.22. 08:00

Kitört a karcagi cigánytelepről, mára elismert rákkutató lett Horváth József

Horváth József rákkutató neve egyre ismertebb lesz nemcsak a szakmai körökben, hanem a különböző médiumokban is.

Szendi Péter

Horváth József rákkutató neve egyre ismertebb lesz nemcsak a szakmai körökben, hanem a különböző médiumokban is. Többször ad interjút országos televízióknak, újságoknak. Mesélt arról, hogyan tört ki a karcagi cigánytelepről és lett elismert fiatal kutató Fotó: Molnár Péter

Többször ad interjút országos televízióknak, újságoknak. Mesélt arról, hogyan tört ki a karcagi cigánytelepről és lett elismert fiatal kutató. A Lovasi esték zárásaként a szervezők őt hívták meg előadónak.

Életútjáról mesélt

Horváth József szerénységével, kedvességével hamar belopta magát az emberek szívébe. Legelőször életútjáról mesélt. Gyerekként cigánytelepen nőtt fel, és már tizenévesen építkezéseken dolgozott. Mégis kitört, és ezt szeretné több szegény sorsú gyerekkel elhitetni, hogy kellő akarattal, alázattal igenis van lehetőség arra, hogy az ember olyan munkát végezzen, amit szeret és szakmájában elismerjék. Karcagon a cigányság–nem cigányság aránya 80–20 százalék volt. Eleinte jogász akart lenni, de biológiatanára, Kolostyákné P. Zsuzsa néni unszolására a genetika felé fordult. A szegény családban felnevelkedett, de éles eszű fiú eldöntötte, hogy ki fog törni a nyomorból, és valami olyat tesz majd le az asztalra, ami akár a világot és ezzel az emberek szemléletét is megváltoztatja. Egy középiskolai tanulmányi versenyt megnyerve eldöntötte, hogy a biológiát választja, és a természettudományok felé orientálódik.

Horváth József rákkutató neve egyre ismertebb lesz nemcsak a szakmai körökben, hanem a különböző médiumokban is. Többször ad interjút országos televízióknak, újságoknak. Mesélt arról, hogyan tört ki a karcagi cigánytelepről és lett elismert fiatal kutató Fotó: Molnár Péter

Végül molekuláris genetikából szerzett mesterdiplomát. Jelenleg a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézetének kutató-biológusa, korábban a szájüregi rák korai diagnosztizálásán dolgozott a tudományos doktori kutatómunkájának keretein belül. Mára a rákkutatás elismert szakértője, és olyan dolgokon munkálkodik, ami a rák gyógyításában is nagyszerű eredményeket hozhat. Kutató munkája mellett a kendernövényből kivont, nem tudatmódosító és teljesen legális kannabidollal, azaz CBD-vel is elkezdett foglalkozni. A CBD nagyban hozzájárul a daganatos betegek életminőségének a javításához, de akár daganatellenes hatását is kifejtheti, amit József már néhány beteg esetében bizonyított is. Kérdésünkre, miszerint valóban felfedezték a rák ellenszerét, de a gyógyszer-ipar ezt nem kívánja nyilvánosságra hozni, a következőképpen válaszolt. – Valóban hallottam én is ezekről, de ezek csupán találgatások. Jelenleg olyan szinten áll az orvostudomány, hogyha most még nincs is meg az ellenszere, biztos vagyok benne, hogy a közeljövőben meglesz a megoldás. Amennyiben visszatartják mindezt, akkor azt nagyon jól csinálják, de erről nem igazán szeretnék bővebben nyilatkozni.

Naponta 12– 14 órát dolgozik

Óriási energiák vannak még benne, és azon van, hogy minél több beteg ember életét tehesse élhetőbbé. Szabadidejében edz, egy izmos testalkatú férfi lett a vékony kisgyerekből. Tele van tetoválással, imádja a technozenét, hobbiszinten bokszol is. Tisztában van vele, hogy az emberek egy része csak a külső alapján ítélkezik. Ha őt meglátják egy szórakozóhelyen, senki nem gondolná róla, hogy kutató. Szerinte a megismerés hiánya hiányzik az emberekből, a sztereotípiákkal ő is gyakran találkozott. Ha meglátták őt, többen félve mentek el mellette, látva, hogy cigány, kigyúrt testalkatú és sárkányok borítják a testét.

Vallja, hogy kitartással, fegyelemmel és tenni akarással bármit el lehet érni, amit a világon az ember csak akar. Az elmúlt években közelebb került a hithez is. Azt érzi, hogy mindene megvan. Nincsenek luxusdolgai, mint másnak, de anélkül is boldog. Azt csinálhatja, amit szeret, és azt érzi, hogy a jóisten ott áll a háta mögött, és mindig segíti őt.

A program a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer (KSZR) keretében valósult meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában