Reszkessetek, betörők!

2018.05.16. 15:19

Hogyan védjük meg ingatlanunkat a rosszfiúktól, amíg nyaralunk?

Kézenfekvő megoldásnak tűnik, hogy hagyjuk otthon Kevint, majd ő elriasztja a betörőket, ám Farkas Péter biztonságtechnikai szakember ennél komolyabb tanácsokkal is szolgál.

Sövényházi János

Jön a nyár, a vakáció, a szabadságok, nyaralások időszaka, és bizony nincs annál kellemetlenebb élmény, mint amikor az ember többnapos vagy -hetes kikapcsolódás után hazaérkezik, és lakását felforgatva, kifosztva találja. Sok esetben a lelki trauma súlyosabb, mint a minket ért anyagi kár, hiszen úgy érezzük, privát szféránkba, a legintimebb környezetünkbe hatolt be valaki.

Farkas Péter több évtizedes tapasztalattal a háta mögött összegyűjtötte a veol olvasói számára azokat a jó tanácsokat, amiket mindenképpen érdemes betartani, mielőtt nyaralni indulunk.

1. Ne kürtöljük szét a nyaralás időpontját! Csak a legmegbízhatóbb barátaink tudjanak róla, hogy mikor lesz üres a ház – Facebookon, Instán és egyéb közösségi oldalakon ne reklámozzuk ország-világ előtt, ez ugyanis felhívás keringőre a csibészeknek, arról nem is beszélve, hogy sokszor alkalom szüli a tolvajt.

Semminek nem örülnek jobban a potenciális betörők, mint az ilyen posztoknak: „Elindultunk a repülőtérre! Úton vagyunk a horvát tengerpartra!”

S ha már gondtalanul lubickolunk valahol a tengerben, ezt se osszuk meg azonnal boldog-boldogtalannal, ráérünk kiposztolni a legjobban sikerült naplementés szelfiket a hazatérésünk után.

2. Kérjünk meg valakit, hogy figyeljen a házra! Elsősorban a szomszéd (népiesen humán térfigyelő) jöhet szóba, hiszen ő van a legközelebb, és általában amúgy is szereti tudni, mi történik nálunk. Természetesen nem kell listát írnunk róla, hogy mi mindent ellenőrizzen nap mint nap, hiszen az ő ideje is drága, viszont mindenképpen kezdjen el gyanakodni, ha idegen autót vagy pakolászó ismeretlen embereket lát a házunk körül felbukkanni.

Ha a szomszéddal nem ápolunk jó viszonyt, a barátokat, családtagokat is meg lehet kérni, hogy jártukban-keltükben pillantsanak rá (esetleg be) a házba, s ha már megkértük őket, mindenképpen adjuk meg az elérhetőségünket is, hogy vész esetén értesíteni tudjanak minket.

Ha hosszabb időre utazunk el, próbáljuk úgy szervezni, hogy ne kapjunk postai küldeményt ebben az időszakban, a szomszéd vagy rokon pedig ürítse a postaládánkat, hiszen semmi nem árulkodóbb, mint a levélszekrényből kibuggyanó többnapos reklámújságok.

Természetesen a szívességet legközelebb mi is viszonozhatjuk a szomszédnak, barátnak, rokonnak.

3. Nézzük át a házat a betörő szemével! Mik lehetnek a leggyengébb pontok, hol érdemes próbálkozni a behatolással? Ne maradjon nyitva garázsajtó, pinceajtó, szellőzőnyílás, javítsuk meg a rossz zárakat – ne könnyítsük meg a rosszfiúk dolgát!

4. Banális hibának tűnhet, de szakértőnk is látott rá példát, hogy a betörő a lábtörlő alatt hagyott kulccsal ment be a házba, majd dolga végeztével vissza is tette azt a helyére – ugye mi nem követünk el ilyen baklövést?

5. A legmegbízhatóbb házőrző természetesen egy okos, szemfüles és kellően bátor kutya – itt azonban újfent az ismerősök segítségére lesz szükség, hogy távollétünkben az állatot gondozzák.

6. Az elektronikus riasztók (olyan is kapható, amelyik kutyaugatással ijeszti el a betörőt) éppúgy segítségünkre lehetnek értékeink megőrzésében, mint a mozgásérzékelős reflektorok és az időkapcsolók – utóbbiakat már Kevin is alkalmazta. Akinek a pénztárcája megengedi, akár kamerákat is felszerelhet, és biztonsági céggel figyeltetheti az ingatlant, minden bizonnyal ez a leghatékonyabb, ugyanakkor a legdrágább módja a védelemnek.

7. Amennyiben komoly értékeket (festményeket, ékszereket) tartunk otthon, ezeket érdemes házi széfben, esetleg valamelyik bank értékmegőrzőjében elhelyezni a nyaralás idejére, és nem szabad megfeledkezni ezeknek az értéktárgyaknak a lopás elleni biztosításáról sem.

Illusztrációk: pixabay.com

8. Utoljára még egy érdekességre hívta fel a figyelmünket a szakember: hallott már olyan esetről, amikor a bűnözők a repülőtér parkolójában hagyott autót törték fel, és a GPS-en visszakövették, honnan indult a kocsi tulajdonosa a reptérre – innen már könnyű dolguk volt, felkeresték az üres házat és alaposan kirámolták. Ezért aztán ajánlatos a GPS készüléket nem az autóban hagyni, ha pedig beépített szerkentyűről van szó, mindenképpen töröljük a memóriáját.

Mindössze egy nyolcpontos listáról van szó, biztosak vagyunk benne, ha megfogadják ezeket a jó tanácsokat, a nyaralásból hazaérve senkit nem ér majd kellemetlen meglepetés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában