Sokoldalú gyógynövényünk

2018.06.20. 10:00

A hársfatea meghűlésre használható, és jó idegnyugtató

Júniussal elérkezett a hársfavirágzás ideje, azonban nem mindegy, milyen virágzatot és hol gyűjt az, aki fel szeretné használni egyik legsokoldalúbb gyógynövényünket.

Leitner Vera

A hársfavirágból a tea mellett fürdővízbe önthető főzet is készíthető, ezt bőr- és hajápolásra ugyancsak szokták használni – tudtuk meg Flórián Ildikótól, az arborétum vezetőjétől Fotó: Nagy Lajos/Napló

A hársfákról Flórián Ildikót, a Zirci Ciszterci Arborétum vezetőjét kérdeztük. – Magyarországon alapvetően három fajjal találkoznak az erdőjárók: a kislevelű, a nagylevelű és az ezüst hárssal, az arborétum területén ezek közül mind a három megtalálható. A kislevelű hárs a legalkalmasabb a gyógyászati célú felhasználásra. A nagy levelű is gyűjthető, ám az ezüst hársot érdemes kerülni – állítja Flórián Ildikó, a gyűjteményes kert vezetője.

A hársfavirágból a tea mellett fürdővízbe önthető főzet is készíthető, ezt bőr- és hajápolásra ugyancsak szokták használni – tudtuk meg Flórián Ildikótól, az arborétum vezetőjétől Fotó: Nagy Lajos/Napló

– Hogyan lehet őket felismerni? A kislevelű hárs fonákján az érzugokban kis rozsdabarnás szőrök nőnek. Az ezüst hársnál ezzel szemben feltűnően ezüstös a levelek hátoldala, majdnem fehér, valamint apró szőrökkel borított, amely éppen ezért irritáló hatású lehet az emberi szervezetre nézve.

Flórián Ildikó elmondta, a hársfavirágzatból készült tea meghűlés, megfázás esetére használható, de idegnyugtatóként, valamint gyomorbántalmak ellen is jól alkalmazható. Érdemes azonban szem előtt tartani a régi mondást, miszerint mindent lehet, de mindent mértékkel, túlzásba vinni nem érdemes a hársfateát sem, főleg szívbetegség vagy várandósság esetén, mondta el az arborétumvezető, aki az idei hársfavirágzás jellemzőiről is mesélt.

– Az arborétum területén kissé hektikusnak tűnik a hárfavirágzás. A fák június elejétől szoktak virágozni, a kislevelű hárs június eleje-közepétől körülbelül július közepéig, így most is vannak még – már – virágzó példányok az arborétum területén. Ilyenkor érdemes elsétálni egy hársfasor alatt, hiszen a növénynek ebben az időszakban rendkívül kellemes, jellegzetes illata van. A gyűjtést illetően fontos átgondolni, hogy hol szeretnénk gyűjteni a később felhasználni kívánt virágzatot: érdemes autóutaktól, illetve egyéb szennyezőforrásoktól távolabb elhelyezkedő fákat felkeresni, a virágzatot pedig a szárához kapcsolódó fellevéllel együtt leszedni – emelte ki az arborétum vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában