A nők mint a párkapcsolatok őrei

2018.06.18. 07:00

Pál Feri atya viccesen komoly előadása a házastársak közötti kommunikáció buktatóiról

A párkapcsolati kommunikáció fontosságát úton-útfélen hangsúlyozzák, ahogyan a nők és férfiak gondolkodásának különbözőségeit is.

Szendi Péter

Pál Ferenc, közismertebb nevén Pál Feri amellett, hogy katolikus pap, kiváló mentálhigiénés szakember, aki rendszeresen tart előadásokat pszichológiai, spirituális és mentálhigiénés témákban. Csopakon nagyon sokan voltak kíváncsiak rá Fotó: Szendi Péter/Napló

Pál Ferenc is ezeket a témákat boncolgatta előadásában, de úgy, hogy közben az általános problémák megelevenedtek, kiéleződtek, és a várt, kézzel fogható megoldás sem maradt el.

Pál Ferenc, közismertebb nevén Pál Feri amellett, hogy katolikus pap, kiváló mentálhigiénés szakember, aki rendszeresen tart előadásokat pszichológiai, spirituális és mentálhigiénés témákban. Csopakon nagyon sokan voltak kíváncsiak rá. Ahogy belépett a nagysátorba, hatalmas tapsot kapott, és viccesen megjegyezte: akkor én itt végeztem is, mehetek Keszthelyre, a következő előadásomra.

Pál Ferenc, közismertebb nevén Pál Feri amellett, hogy katolikus pap, kiváló mentálhigiénés szakember, aki rendszeresen tart előadásokat pszichológiai, spirituális és mentálhigiénés témákban. Csopakon nagyon sokan voltak kíváncsiak rá Fotó: Szendi Péter/Napló

Pál Feri szeméből sütött a szeretet, az, hogy vágyik arra, hogy segítsen mindazoknak, akik megtisztelték őt. Humorával, kedvességével, közvetlenségével, elgondolkodtató történeteivel hamar belopta magát az emberek szívébe. Nehéz volt őt még fotózni is, hiszen úgy járt-kelt, mint egy perpetuum mobile. Az örökmozgó, egykor atletizáló pap az evolúciós örökségektől kezdve, a fiziológiai szempontokon át sokféle módon támasztotta alá és szemléltette a párkapcsolati kommunikáció zsákutcáit, odáig kiélezve a témát, hogy kijelentette: a kommunikáció egy idő után már nemhogy nem segít, de csak tovább ront a helyzeten. Drámai, de igen, létezik az a pont, amikor jobb, ha nem beszélünk. Nyilván a legtöbb ember pont ezt szeretné elkerülni, és szerencsére ehhez kellő támpontokat is kaptunk Pál Feri előadásából.

Onnan indított, hogy az este a legtöbb párkapcsolatban egy „ellenérdekeltségi” övezet. A férfiak evolúciós örökségükből adódóan teljesen levezető funkcióra kapcsolnak, melyben csak éppenhogy pislákol a működésjelző, ez a kutatások szerint pusztán 10 százaléknyi aktivitási szintet jelent. Ezzel szemben a nők, akiknek egyébként általában kétszer annyi beszélgetésre van eredendően szükségük, előszeretettel kezdeményeznek este problémamegoldó beszélgetést párjukkal. A vizsgálatok szerint az aktivitási szint a nőknél ilyenkor még 70 százalék, a nemek közötti jelentős eltérés legtöbbször eleve gátolja a kommunikáció sikerességét.

Fontos, hogy a nők a párkapcsolat őrei, vagyis időről időre felhozzák a különböző problémákat, ezáltal igyekeznek életben tartani a párkapcsolatot, de a kommunikáció sikerességét tekintve nem mindegy, mikor és milyen formában kezdeményeznek ilyen jellegű beszélgetést párjukkal. A férfiak az előzőekben röviden leírt állapotuknál fogva a hirtelen felvetett párkapcsolati problémahalmaztól lebénulnak, idegesek lesznek, vagy egyszerűen elmenekülnek.

Összegezve tehát: a nők részéről fontos az előkészítés, a másik lelki és fizikai állapotának figyelembevétele, a férfiak részéről pedig egy értő, hallgató, együttérző hozzáállás szükséges, hogy a kommunikáció előremutató legyen a párkapcsolati problémák megoldását tekintve. Összességében pedig a tisztelet és a másik megbecsülése határozza meg a kommunikáció minőségét a párok között, ami az évek múltával a legtöbb párkapcsolatban negatív irányba tolódik el, ezért idővel nemhogy jobban értjük egymást, hanem rosszabbul.

Pál Feri az előadás végén hatalmas tapsot kapott, nem véletlenül, hiszen a közel másfél órás rendezvényen senki nem unatkozott egy percre sem. Ahogy szokták mondani: jött, látott és győzött. Győzött, mert szavai sok embert megérintettek, elgondolkodtak házaspárok, párkapcsolatban élők, hogy vajon mit is kellene másképp csinálniuk, hogy ne legyen annyi veszekedés, ne adj Isten, válás. A választ a kérdésre megkapták a jelenlévők, már csak az a kérdés, hogy ezzel élni is tudnak-e.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában