via ferrata

2018.08.12. 08:00

A Bakonyban is járhatunk vasalt utakon

Az elmúlt években hazánkban is érezhető a természetben űzhető sportok népszerűségének növekedése. Egyre többen szeretnék ugyanis a testmozgást némi szórakoztató kirándulással összekötni. Nekik kitűnő választás lehet a via ferrata vagy más néven vasalt utak nyújtotta élmények.

A Cuha-völgyben gyönyörű szakaszon haladnak a mászók Fotó: Szauer Annamária

De mi is ez a sport és hogyan kezdhetünk neki mi is?

A via ferrata a sziklamászásnak egy kevésbé ismert alfaja. Gyakorlatilag egy olyan hegyi út, amelyen előzetesen felszerelt létrák, lépcsők, hidak és fémkábelek segítik az előrehaladást. A terepviszonyok nehezebbek a hagyományos turistautaknál, ezért megfelelő felszerelést és fizikai állóképességet kíván, de több útvonalnak amatőrök is nekivághatnak. Persze tapasztalat híján érdemes egy gyakorlott vezető segítségét kérni. A tériszonyosoknak viszont nem árt kétszer meggondolni, hogy belevágjanak ebbe a sportágba, mert több szakasz magaslati helyeken is áthalad. Azt nem javasoljuk, hogy itt próbálják meg a magasságtól való pánikjukat leküzdeni, de ha valaki már tud uralkodni a félelmén, útnak indulhat.

Tériszonyosoknak nem ajánlott

Milyen felszerelés szükséges?

A felszerelés bizonyos részei a hagyományos sziklamászásban is megtalálhatóak, de vannak olyanok amelyek kifejezetten ehhez a sporthoz szükségesek. Négy dolgot mindenképpen be kell szereznünk: beülőt, sisakot, zuhanásgátló felszerelést és karabinereket. Jól jöhet még egy kesztyű és egy fejlámpa is. Fontos, hogy jó minőségű felszerelésben vágjunk neki az útnak, mert a veszélyesebb szakaszokon ez életmentő lehet. A legtöbb helyen nem szükséges saját eszközöket beszerezni, lehetőség van bérlésre is.

Fontos a megfelelő felszerelés Forrás: Pixabay.com

Ha megvan a felszerelés irány a Bakony, de hova pontosan?

A Bakonyban több via ferratát is kiépítettek az elmúlt öt évben. A cseszneki Kőmosó-szurdokban létesített útvonal nem csak helyileg, de országosan is az első vasalt út volt. A három, egyenként 70, 150 és 180 méter, összesen 400 méter hosszú útvonal 2013 nyarán készült el. Különböző nehézségűek, ezért mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet. Az Ostromlók Útja „C” jelzésű, vagyis ez egy közepesen nehéz szakasz. Jó fizikai állapotban lévőknek ajánlják. A hossza 150 méter, a szintemelkedés 50 méter.

Ha szeretnénk mászás közben a kilátásban is gyönyörködni, akkor a Várpanoráma Utat válasszuk. Ezen a részen ugyanis végig kiváló látkép nyílik a cseszneki várra. A nehézségi foka „D”, vagyis inkább tapasztalt mászóknak ajánlott. Ez a leghosszabb szakasz a maga 180 méterével, a szintemelkedés 55 méteres.

A Tálos Zoltán Emlékút 70 méter hosszú, 45 méter szintemelkedésű és a három közül a legnehezebb „E” jelzésű szakasz. Ennek mindenképpen csak megfelelő tapasztalattal és edzettséggel vágjuk neki.

Ahogy egyre népszerűbb lett ez a sport, növekedett az igény, hogy több helyen is elérhetővé váljon. Ekkor került képbe a Bakony legszebb része, a Cuha-völgy. A vadregényes táj eddig is vonzotta a profi és amatőr túrázókat, de most már a mászók is birtokba vehetik. A Bucsek Henrik emlékút 350 méter hosszú, a szintkülönbség 100 méter és „C” nehézségű, tehát kezdők számára is ideális.

A Cuha-völgyben gyönyörű szakaszon haladnak a mászók Fotó: Szauer Annamária

Jelenleg ez a leghosszabb magyarországi via ferrata, amely Bucsek Henrikről, a hazai hegymászás ikonikus alakjáról kapta a nevét. A másik szakasz az Ariadné fonala, ami egyes részein „D” és „E” nehézségű, csak jó fizikummal és némi gyakorlattal érdemes rajta elindulni. Teljes hossza 130 méter, a szintkülönbség 40 méter. – tudtuk meg a vasaltutak.hu oldalról.

A két közelben lévő via ferrata tehát csak a vállalkozó kedvük mászókra vár. Nem tudjuk, hogy az európai mediterrán és északi országok után nálunk mennyire fog meghonosodni ez a mozgásforma, de mi mindenesetre örülünk, hogy az már a Bakonyban is lehetőségünk van kiélvezni ezt a sportot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában