Szénanáthások, fedezékbe!

2018.08.23. 16:00

Elkezdődött a parlagfű virágzása

Mit tehetnek a szénanáthások, allergiások a pollenszezon beindulásával a közepesen fertőzött területnek minősülő megyénkben? Szakorvost és a kormányhivatalt kérdeztük a témában.

Laskovics Márió

Aki teheti, a nyári üdülésre olyan helyszínt válasszon, ahol alacsonyabb a levegő pollentartalma

Fotó: Illusztráció

Magyarországon a lakosok körülbelül egynegyede szenved pollenallergiában, és jelentős azok száma is, akik számára külön megterhelést jelent a parlagfűnek az első fagyokig a levegőben jelen lévő pollenje.

Naményi Miklós főorvos, a Veszprém Megyei Tüdőgyógyintézet szakorvosa szerint a szénanáthások száma 300 ezerre tehető. A páciensek előzetesen úgy mondták neki, augusztus 20-tól indul a pollenszezon, azonban az időjárási viszonyok következtében idén a haszonnövények mellett a gyomok is korábban virágzanak, és nagyobb mennyiségben termelik a pollent. Ezt alátámasztja, hogy már érkeznek hozzá betegek.

A parlagfűre érzékenyek számára már légköbméterenként 30–40 pollen is problémát okoz. Egy igazán fertőzött időszakban azonban a pollenek száma légköbméterenként akár 700 és 800 között is mozoghat. Tehát ez jelentősebb megterhelést ró az allergiásokra. Naményi Miklós megjegyezte, a szénanátha tünetei jól körülhatárolhatók, és minden allergén által okozott szénanátha tünetei egyformák: orrfolyás, tüsszentési rohamok, szemviszketés, könnyezés és orrdugulás (általában éjszaka). Hiába készülnek fel évről évre a pollenszezonra, az allergiások tudnak a legkevésbé védekezni a pollen ellen, ugyanis csak a parlagfű irtása hatásos módszer.

– Tanácsokat persze szoktunk adni: kánikulában se aludjanak nyitott ablaknál. Este mossanak hajat, hogy a pollen ne szóródjon a párnára. Ágy- és ruhaneműt ne szárítsanak szabadban. Ezenkívül javasoljuk az orr átmosását vízzel – szolgált néhány tippel a szakorvos.

Naményi Miklós hozzáfűzte, a parlagfűre allergiásaknál keresztallergiát válthat ki néhány gyümölcs és zöldség fogyasztása. Ez azonban egyénfüggő, és a személyes tapasztalat útján derül ki. A keresztreakció a lebomló szerves anyagok szerkezeti hasonlósága miatt jön létre, mert a szervezet nem tudja megkülönböztetni az emésztődő ételt a pollentől.

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztálya arról tájékoztatta lapunkat, hogy a Veszprémi Járási Hivatal az idei évben eddig közel száz esetben indított eljárást parlagfűfertőzés miatt, amelyek nagysága hozzávetőlegesen 146,5 hektár földrészletet jelent. Összesen két ügyben szabtak ki növényvédelmi bírságot, vagyis a legtöbb ügyben még nem történt bírságolás. Általánosságban az a tény állapítható meg, hogy az országos átlagban közepesen fertőzött területnek számít Veszprém megye, melynek földrajzi változatossága miatt vannak parlagfűvel erősebben fertőzött területrészei, mint például a Somló hegy környéke, és vannak gyengébben fertőzött részei, mint például a Magas-Bakony területe. A parlagfűvel fertőzött konkrét helyszínekre vonatkozó nyilvános információ, tulajdonképpen az országos parlagfű-információs térkép megtalálható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján. A pázsitfűfélékre – így különösen a parlagfűre – allergiás polgároknak idén elsősorban a ruderáliákat, azaz az útszéli növénytársulásokat és a hántatlan, ápolatlan tarlókat érdemes elkerülniük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában