természetjárók

2018.08.12. 08:00

Rómer Flóris tiszteletére szerveztek túrát a bakancsosok

Rómer Flóris, az egykori bencés szerzetes, régész, művészettörténész, bakonyi utazó tiszteletére szervezett túrát a Bakancsos Természetjáró Kör.

Laskovics Márió

A természetjárók a fenyőfői erdőben található keresztre Rómer Flóris- emléklapot helyeztek el

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A Bakancsos Természetjáró Kör múlt szombaton Bakonykoppányból indulva Rómer Flóris egykori bencés szerzetes, bakonyi utazó, biológus, természetbúvár, numizmatikus, epigráfus, művészettörténész, a magyar műemlékvédelem és régészet egyik megalapítója emléke előtt tisztelegve túrázott, tizennyolc résztvevővel.

A természetjárók a fenyőfői erdőben található keresztre Rómer Flóris-emléklapot helyeztek el Fotó: Laskovics Márió/Napló

– Útvonalunk a Mindenszentek tiszteletére emelt Szent Borbála-templomtól indult, s előbb mezőn, majd erdőn vezetett. A hőség mellett 400 méteres szintkülönbséget kellett legyőznünk. A bécsi árok felé vezető úton sűrű, itt-ott már szinte járhatatlan, dzsungel sűrűségű, a derékig, vállig érő csalán, gizgaz által visszahódított, jelzett, de járatlan út fogadott bennünket. Hol hegynek fel, hol hegyről le értük el a Fenyőfő határában lévő erdőben megbúvó keresztet, ahol padok, asztalok várják a testileg, lelkileg megpihenni vágyó vándort – elevenítette fel Terebesi Józsefné elnök az emléktúrát.

Az erdei keresztnél préselt száraz virággal díszített Rómer Flóris-emléklapot helyezett el a Bakancsos Természetjáró Kör lelkes csapata, akik a 2018-19-es közművelődési évben ünneplik harmincadik évfordulójukat. A körvezető még hozzáfűzte, a pihenő után a festőien szép fenyőfői rétek, fenyvesek között értek vissza Bakonykoppányra. Terveik szerint jövőbeli túráikon felkeresik a Rómer Flóris-emlékút további szakaszait is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában