Több száz éves történelem darabja

2018.10.01. 11:00

Családi találkozón örültek egymás viszontlátásának a népes Szájli família tagjai

A Szájli család hat generációra visszamenő családi találkozót tartott a közelmúltban a nagyalásonyi vadászházban.

Borsos Renáta

A Szájli család hatvan tagja, kicsik és nagyok érkeztek meg a közelmúltban rendezett találkozóra a vadászházhoz

Fotó: Kauker Lászlóné

Hatvan rokon képviseltette magát az összejövetelen, a legfiatalabb háromévestől egészen a 80 évesig bezárólag. A találkozóval alkalmat teremtettek arra, hogy rég nem látott rokonok újra együtt legyenek, illetve hogy a fiatalabb korosztály is megismerhesse egymást.

A Szájli család hatvan tagja, kicsik és nagyok érkeztek meg a közelmúltban rendezett találkozóra a vadászházhoz Fotó: Kauker Lászlóné

Kauker Lászlóné Gertrúd elmondta, dédszüleinek, Szájli Dánielnek és Szőke Linának leszármazottai közül eljöttek azok az unokáik is, akiknek még személyes emlékeik voltak róluk. A találkozón előkerültek beszédes régi fényképek is.

– A családfánk készítése során feltűnt, hogy a legtöbb házasság február környékén köttetett, a gyermekek pedig többnyire december és január környékén születtek. Erre magyarázatként az szolgált, hogy házasodni farsangkor volt ildomos akkoriban. Advent és böjt idején nem illett vigadni, máskor pedig dologidő volt, vetni, aratni, szüretelni kellett. Az emlékek felidézésével elénk tárult a több évszázados történelem egy szelete. Egy 1907-ben készült fényképen látszott, amint a család egyik fiatal legény tagja öltönyben, míves, kifényesített csizmában büszkén állt a fényképezőgép előtt.

A lánytestvér fotója pedig arról tanúskodott, hogy őt igazi kisasszonyként nevelték – jegyezte meg lapunknak Gertrúd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában